Država prodaje Jat bez dugova

Izvor: B92, 03.Apr.2010, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Država prodaje "Jat" bez dugova

Beograd -- Posle "Telekoma" Vlada prodaje i "Jat", najavljuje premijer Mirko Cvetković. Plan je da se dugovi preduzeća izmire prodajom imovine.

Posle "Telekoma", Vlada Srbije prodaje i "Jat", najavio je premijer Mirko Cvetković. On je u intervjuu "Presu" rekao da će se ovaj predlog naći na sednici Vlade odmah posle Uskrsa i da će nacionalni autoprevoznik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << biti prodat bez dugova koji bi se izmirili prodajom imovine.

Stručnjaci smatraju da je prodaja "Jata” dobro rešenje ali da se može desiti da višegodišnje gubitke nacionalnog avioprevoznika ipak na kraju plate građani Srbije.

EPS nije na prodaju

Osim o privatizaciji "Jata", premijer je u intervjuu za "Pres" govorio i o predstojećoj prodaji akcija "Telekoma", a kazao je i da planovi za prodaju Elektroprivrede Srbije još ne postoje.

Opširnije o ovim temam čitajte u našoj kategoriji Drugi pišu.

Vlada skida omču oko vrata, pravi strategiju i prodaje višegodišnjeg gubitaša. Premijer Srbije već ima ideju o tome kako da se oslobodi dugova "Jata”.

Kako otkriva, formiraće se novo preduzeće koje bi preuzelo radnike, posao i tržište, a dugovanja bi se isplatila prodajom imovine - kroz stečaj ili nekim drugim rešenjem.

Akumulirani dug "Jata” od devedesetih iznosi 146 miliona evra, a trenutno je nacionalni avioprevoznik u gubitku od 26 miliona evra.

Urednik ekonomske rubrike "Politike", Miša Brkić, ne deli premijerov optimizam o lakoj isplati dugova.

"Dobro je ako je država odlučila da se reši 'Jata’ jer je pokazala da ne ume da upravlja takvom kompanijom”, ocenjuje Brkić.

"Ja mislim da 'Jat’ neće moći iz imovine da pokrije sve gubitke. Kada firma ide u stečaj onda se poveriocima daje iz sume koja postoji, za ostalo nema novca i poverioci ostaju kratki. Osim ako država ne odluči da izmiri poverioce, a onda će svi da plate iz budžeta”, objašnjava on.

Miša Brkić kaže i da država može, a i ne mora, da ostavi deo vlasništva za sebe i da je za građane bitnije da imaju jeftine letove i bezbedne avione, nego avioprevoznika u vlasništvu.

Odluku o prodaji dobrom ocenjuje i novinarka ekonomske rekacije NIN-a, Ruža Ćirković, koja takođe smatra da se Vlada oslobađa balasta.

"U to preduzeće treba milione evra uložiti da bi uopšte radilo. Ne verujem da je 'Jat’ u nekom dobrom stanju. Ali lakše će se prodati bez dugova. Dugove smo napravili mi, to jest Vlada skandaloznim vođenjem preduzeća”, ocenjuje ona.

Pre dve godine, Vlada srbije pokušala je da za 51 milion evra proda 51 odsto vlasništva. Tender je propao jer se niko nije javio, iako se kao zainteresovani pominjao ruski "Aeroflot".

Kao strateški partner pominjao se i ”Turkiš erlajnz”, a ove godine srpski mediji su spekulislai da bi "Jat” mogli da kupe bivši vlasnici fabrike čipseva "Marbo”.
Pogledaj vesti o: Prodaja Telekoma,   Uskrs

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.