Život kao horor film

Izvor: Politika, 04.Avg.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Život kao horor film

Do juče većina nas je verovala da glumica Mina Lazarević živi kao na filmu i da je scenario za taj film pisao lično Volt Dizni: troje slatke dečice, uspešna glumačka karijera i muž – baletska zvezda Narodnog pozorišta. A onda smo shvatili da je ona glavna glumica u porodičnom trileru koji se iz „toplog doma” preselio u crnu hroniku i da se njen suprug iz „Labudovog jezera” u jednom skoku preselio u policijski pritvor.

Iako se fenomenom nasilja nad ženama bavim više >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << od decenije i ja sam jedna od onih koju je šokirala vest da je popularnu glumicu prebio suprug, koji je nakon toga pucao iz automatske puške. Kada je pre nekoliko meseci poznati televizijski voditelj Vladimir Stanojević pretukao svoju verenicu Ana Mariju Žujović, bila sam ubeđena da će se njihova ljubavna drama nastaviti u nekom rijalitiju tipa „Sve za ljubav” ili „48 sati svadba” a ne u tužilaštvu.

Ne znam da li će Minina porodična drama dobiti sudski epilog. Ono što znam jeste da će uskoro krenuti lavina komentara sa zajedničkim imeniteljem „a šta je glumica uradila, pa je isprovocirala baletana da je prebije”.

Niko nema imunitet od progona dokone čaršije koja uvek veruje da je žrtva nešto skrivila čim je nasilnik morao da isprazni kalašnjikov kako bi ventilirao svoj bes. Od toga nisu pošteđene ni javne ličnosti o čijoj intimi, nažalost često, znamo više nego o problemima svojih najbližih.

Od početka ove godine 30 žena je stradalo od ruke najbližeg svog – muža, sina, oca ili brata. Pomoć Savetovališta protiv nasilja u porodici od početka godine javilo se 1.990 žena. Mina Lazarević nije bila među njima.

I ova porodična drama je ilustracija teze o „transferu frustracije” koja svedoči o tome da je nasilje postalo moneta za komunikaciju. Gužva u saobraćaju iznervira direktora firme. On se izdere na svog računovođu. Ovaj iskali bes na ženi, kada se sa posla vrati kući. Žena prebije dete. Dete išutira svog drugara u parku. Ovaj gađa psa sa kamenom. Pas ujede starca... Agresiju uvek praznimo na slabijem, ko nije u stanju da uzvrati.

O transferu besa veoma slikovito govori i Džoel Šumaher u svom filmu „Pad” – koji počinje saobraćajnom gužvom, a završava se masovnim krvoprolićem. Teorija o pomerenim konfliktima je zgodna za objašnjenje. Ali, za nasilje ne postoji opravdanje.

A vi? Šta vi radite kada shvatite da komšija u praksi sprovodi svoju ideju da je „batina iz raja izašla” i deli „vaspitne” šamare ženi i deci. Da li zovete policiju i prijavite da je komšija sa kojim svakog vikenda pijete kafu nasilan u porodici? Ili pojačavate zvuk na televizoru kako biste zaglušili glas savesti koja vam govori da nasilje nije privatna stvar?

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.