Izvor: B92, 16.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ulemek: Možda nije trebalo

Beograd -- Milorad Ulemek, po saznanju da ga čeka 40 godina zatvora, vikao, šutirao i tražio razgovor s Draganom Jočićem i Radetom Bulatovićem.

Vest da je Miloradu Ulemeku Vrhovni sud Srbije potvrdio presudu za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića izazvala je pometnju u Centralnom zatvoru u Beogradu, piše Blic. List se poziva na svoje izvore i piše da je Ulemek vikao, šutirao sve po ćeliji, tražio objašnjenje i razgovor s ministrom policije i direktorom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bezbednosno-informativne agencije.

Advokat je jedva uspeo da ga nekako umiri, navodi list i dodaje da je Ulemek bio revoltiran i pisanjem Blica da će u zatvoru provesti 40 godina. Umirio se tek kad je video izdanje Večernjih novosti, koje su javile da je, prema njihovom saznanju, Vrhovni sud poništio presudu i da je predmet vraćen prvostepenom sudu na novo suđenje. Blicu je, pak, i juče nezvanično potvrđeno, iz pravosudnih krugova, da nema ni govora o tome da je poništena presuda kojom je Ulemek osuđen na 40 godina zatvora. Vrhovni sud je, takođe, uglavnom potvrdio prvostepenu presudu, s tim što je nekim akterima zločina povećao zatvorsku kaznu, a drugima je smanjio. Odluka Vrhovnog suda kojom je Ulemeku potvrđena kazna od 40 godina još se piše i imaće više od 100 strana, a prema rečima Vesne Dabić, portparolke VSS-a, to će potrajati još 10 do 15 dana.

List piše i o najavi svedočenja pripadnika Žandarmerije, koje bi trebalo da pomogne u otkrivanju istine o tome gde se Ulemek krio do predaje. Ulemek je rekao da nema ništa protiv toga da pripadnici Žandarmerije svedoče, ali da ne vidi kako će to svedočenje doprineti postupku za ubistvo premijera.

Ulemek: U odbrani sam izneo važnije stvari koje je trebalo proveriti, a ne to kako sam izgledao i odakle sam izašao kada sam se predao. Eto kako se skreće pažnja sa mnogo važnijih tema. Mislim da je to odugovlačenje postupka zbog nebitnih stvari. Možda će me goniti i zato što sam se skrivao i zato što sam se predao. Možda nije trebalo da se predam", kaže Ulemek.

Sudija Kljajević: Da li smatrate da ste imali pravo da se krijete?

Ulemek: Elementarno pravo svakog čoveka je da živi. Ja sam hteo da preživim. Ne znam da li je skrivanje predmet krivičnog gonjenja, toliko nisam upućen u pravo.

Jočić i Bulatović su sa Ulemekom razgovarali u noći njegove predaje. Javnosti i dalje nije poznat sadržaj tog razgovora, a Jočić je davao izjave koje su se kretale od potpunog negiranja da se sastao sa Ulemekom, do odbijanja da o tome priča i pozivanja na službenu tajnu, a potom je prisiljen, Zakonom o dostupnosti informacija, da zvanično prizna da je sastanka Jočić-Bulatović-Ulemek ipak bilo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.