Suđenje za ubistvo Ćuruvije nastavljeno uvidom u dokumentaciju iz predmeta

Izvor: NoviMagazin.rs, 18.Okt.2017, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Suđenje za ubistvo Ćuruvije nastavljeno uvidom u dokumentaciju iz predmeta

Suđenje optuženima za ubistvo novinara i izdavača Slavka Ćuruvije danas je u Specijalnom sudu nastavljeno izvođenjem dokaznog postupka i uvidom u pisanu dokumentaciju iz predmeta.

Uvid je, po odluci sudskog veća, izvršen u izveštaje tadašnjeg sudije Okružnog suda i policije o ubistvu Ćuruvije, o balističkiom veštačenju čaura kao i u obdukcioni zapisnik Instituta za sudsku medicinu.

Sve strane u postupku uvid su izvršile i u foto dokumentaciju čaura i >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << projektila, u sudsku i medicinsku ekspertizu smrti kao i u drugu pisanu dokumentaciju koja je sastavni deo sudskog predmeta.

Izvršen je uvid i u fotokopiju dnevnika dežurstva u Državnoj bezbednosti (DB) u danu kada je ubijen Ćuruvija, 11. avgusta 1999. godine.

Iz dokumentacije se videlo i da je Ćuruvija ubijen iz automatskog pištlja "škorpion" i da je tokom ubistva, iz dva puta ispaljeno ukupno 14 metaka.

Uvid u pisanu dokumentaciju se vršio preko monitora u sudnici Specijalnog suda a po njegovom završetku, po odluci predsedavajućeg sudskog veća Snežane Jovanović, odbrana optuženih je stavila primedbe. ;Pravni zastupnik dvojice optuženih, advokat Zora Dobričanin Nikodinović je stavila primedbu na to što je izvršen uvid u fotokopiju dnevnika dežurstva DB i što nije utvrđeno šta je sa originalom.

Ona je rekla da, iako sadržina dnevnika DB odgovara njenom klijentu Milanu Radonjiću, smatra da su svi državni organi koji su se bavili ovim slučajem do sada trebali da utvrde šta je sa originalom tog dnevnika i ko ga je i zašto odneo.

Prema njenim rečima, u toj fotokopiji dnevnika piše da je Radonjić na dan ubistva Ćuruvije naredio prekid pratnje u 16.25, dok je Ćuruvija bio u restoranu Kolarac, u Knez Mihailovoj ulici.

Po optužnici, Radonjić je naredio prekid pratnje neprosredno pre nego što je Ćuruvija ubijen u haustoru zgrade u Svetogorskoj ulici.

Dobričan Nikodinović je rekla i da je, još pre podizanja optužnice stavila primebe na to što je sudsko medicinsko veštačenje izvršeno tek 2008. godine.

"U međuvremenu, tužilac je podigao optužnicu a ja ostajem pri istim primedbama", rekla je ona precizirajući da se radi o veštačenju medicinske dokumentacije koju je izvršio patolag Zoran Stanković.

Pravni zastupnik Branke Prpe, koje je u trenutku ubistva bila s Ćuruvijom, advokat Nikola Barović je rekao novinarima ispred zgrade Specijalngo suda da se iz dokumentacije videlo da je u Ćuruviju prvo pucano u predelu leđa i glave, s desne strane.

"Druge rane su sa leve strane, u trenutku kada je Ćuruvija padao", rekao je Barović.

On je dodao i da se iz pisane dokumentacije videlo da je razmak između ispaljenih čaura, pronađenih na mestu ubistva veći od sedam metara. ;"To znači da se ubica kretao iza njih i da je pucao prvo u desnu stranu leđa i glave", rekao je Barović.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. i 28 novembra a uz nastavljanje uvida u pisanu dokumentaciju planirano je saslušanje još četiri svedoka odbrane.

Ćuruvija je ubijen 11. aprila 1999. u Svetogorskoj ulici u Beogradu.

Za ubistvo su optuženi bivši načelnik DB Radomir Marković, nekadašnji načelnik beogradskog centra DB Milan Radonjić, bivši glavni inspektor Druge uprave DB Ratko Romić i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak.

Radonjić i Romić su u kućnom pritvoru, Kurak je u bekstvu a Marković na izdržavanju višegodišnje kazne zbog drugih  krivičnih dela.

Optuženi su tokom prethodnih ročišta odbacili bilo kakvu povezanost s tim zločinom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.