Izvor: Politika, 28.Jan.2015, 19:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sahranjen Kemal Monteno

Sarajevski kantautor Kemal Monteno, koji je 21. januara preminuo u Zagrebu u 68. godini, sahranjen je juče u aleji velikana na groblju „Bare” u Sarajevu. Poslednjem ispraćaju popularnog pevača prisustvovali su članovi njegove porodice, rodbina, prijatelji, mnogobrojne kolege muzičari i više od 2.000 poštovalaca.

„Bio si heroj koji se ne predaje. Tvoja muzika greje naša srca i duše”, kazao je opraštajući se od svog dugogodišnjeg prijatelja glumac Rade Šerbedžija, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je recitovao i stihove Montenove pesme „Dušo moja”.

Sahrani je prethodila komemoracija koja je održana u sarajevskom Narodnom pozorištu, a sala pozorišta bila je premala da primi sve koji su želeli da prisustvuju. Na sceni koja je bila prekrivena ružama, nalazila se njegova crvena gitara od koje se nije odvajao. Na komemoraciji su govorili Šerbedžija, Dino Merlin, Milan Stupar, Nikša Bratoš, Ismeta Dervoz, ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Sarajevo Ivica Šarić i Zdravko Čolić:

„Jednog dana nazvao me je Milan Stupar koji mi je rekao: ’Imaš pesmu koju je trebalo da peva Josipa Lisac.’ Bila je to pesma ’Sinoć nisi bila tu’ u vreme dok sam još bio student na Ekonomskom fakultetu. I ta ista pesma je opredelila moj život, moju karijeru, a Kemal Monteno je postao moj prijatelj i saradnik. Posle toga, ’Gori vatra’ me je učvrstila u ovom poslu. Ako bi čovek birao nekoga za brata, osim onoga po rođenju, onda je to Kemo. Imali smo pauze u druženju, a poslednja poruka koju sam dobio od njega bila je uoči beogradskih koncerata i glasila je: ’Sretno’”, ispričao je Čolić.

Tokom trajanja komemoracije prikazivane su fotografije iz života legendarnog kompozitora i pevača, a ansambl „Korone” interpretirao je evergrin „Sarajevo, ljubavi moja”.

Monteno je početkom januara primljen u bolnicu „Rebro” u Zagrebu zbog sepse, posle operacije transplantacije bubrega u novembru prošle godine u toj bolnici.

Pevač, kantautor i šansonijer Kemal Monteno rođen je u Sarajevu 17. septembra 1948. godine. Bogatu i uspešnu karijeru počeo je nastupom na festivalu „Vaš šlager sezone” 1967. godine s pesmom „Lidija”. Tokom karijere objavio je 40 albuma, mnoge njegove pesme postale su hitovi u Jugoslaviji, a komponovao je i za druge izvođače.

R. S.

objavljeno: 28/01/2015

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.