Na predlog patrijarha Filaret ostaje vladika

Izvor: Politika, 22.Maj.2015, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na predlog patrijarha Filaret ostaje vladika

Među arhijerejima posotje različita mišljenja o pitanju sprovođenja procedura suđenja episkopima

Na predlog patrijarha Irineja vladika Filaret ostaje episkop u Eparhiji mileševskoj, što su svi episkopi prihvatli aklamacijom, saopšteno je „Politici” iz vrha Srpske pravoslavne crkve. Filaret će ,do sledećeg prolećnog zasadanja Sabora, ostati na čelu te eparhije. Ova odluka može se smatrati kompromisom imajući u vidu da je na Saboru razrešen episkop kanadski Georgije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Tako su pri kraju Sabora pomirene dve struje vladika  SPC, od kojih je jedna bila za razrešenje oba episkopa a druga za  njihovo pravično suđenje.

Ka­ko sa­zna­je „Po­li­ti­ka” u vr­hu SPC epi­sko­pu Fi­la­re­tu na te­ret se, iz­me­đu osta­log, sta­vljalo du­go­va­nje od 200.000 evra iz­vo­đa­či­ma ko­ji su ra­di­li na ob­no­vi sve­ti­nja u Epar­hi­ji mi­le­šev­skoj. Vla­di­ka Fi­la­ret re­kao je ju­če pred sa­bra­ćom oku­plje­nom na Sve­tom ar­hi­je­rej­skom sa­bo­ru da će taj dug vra­ti­ti, kao i da ima do­ku­men­ta­ci­ju ko­ja po­ka­zu­je ka­ko je tro­šen epar­hij­ski no­vac.

Ka­ko sa­zna­je­mo, vla­di­ka Fi­la­ret ne­ma ni­šta na svo­je ime, osim dr­žav­ne pen­zi­je od 12.000 di­na­ra. Naš sa­go­vor­nik iz vr­ha SPC ob­ja­šnja­va da ne­ma epar­hi­je bez du­go­va. On do­da­je da je epi­skop zvor­nič­ko-tu­zlan­ski Hri­zo­stom, na pri­mer, ko­ji je bio u si­nod­skoj ko­mi­si­ji ko­ja je is­pi­ti­va­la sta­nje u Epar­hi­ji mi­le­šev­skoj, u Epar­hi­ji bi­hać­ko-pe­tro­vač­koj, ko­jom je ra­ni­je upra­vljao osta­vio dug od 150.000 evra.

Ta­ko­đe, za „Po­li­ti­ku” je u vr­hu SPC ob­ja­šnje­no i da me­đu ar­hi­je­re­ji­ma po­sto­je raz­li­či­ta mi­šlje­nja o pi­ta­nju spro­vo­đe­nja pro­ce­du­ra su­đe­nja epi­sko­pi­ma, ali su u do­no­še­nju od­lu­ka je­din­stve­ni.

Vla­di­ka Ge­or­gi­je je ra­ni­je od­lu­kom sa­bo­ra traj­no raz­re­šen upra­vlja­nja Epar­hi­jom ka­nad­skom. Me­di­ji su ob­ja­vi­li da se vla­di­ka Ge­or­gi­je vra­ća u Ka­na­du pre kra­ja sa­bo­ra. Dok je on bio u Sr­bi­ji, na po­je­di­nim in­ter­net saj­to­vi­ma rev­no­sno su po­le­mi­sa­le pri­sta­li­ce i pro­tiv­ni­ci raz­re­še­nog ka­nad­skog vla­di­ke.

Na zva­nič­nom saj­tu Epar­hi­je ka­nad­ske, uz sa­op­šte­nje sa­bo­ra o traj­nom raz­re­še­nju vla­di­ke Ge­or­gi­ja, ob­ja­vlje­no je i pi­smo pa­tri­jar­ha Iri­ne­ja, ko­ji ad­mi­ni­stri­ra ovom epar­hi­jom. Po­gla­var SPC obra­tio se sve­šten­stvu, upra­va­ma cr­kve­no-škol­skih op­šti­na i ver­nom na­ro­du. Po­ru­ču­je im da svo­jom lju­ba­vlju, sa­rad­njom, a na­ro­či­to mo­li­tvom Sve­vi­šnjem do­pri­ne­su je­din­stvu i oču­va­nju po­ret­ka u ovoj epar­hi­ji.

„Opo­mi­nje­mo da ni­je vre­me ni za li­ko­va­nje ni za sla­vlje, ne­go za usrd­nu mo­li­tvu ka­ko bi­smo sa­ču­va­li mir i pre­va­zi­šli sve ne­su­gla­si­ce na­sta­le u pret­hod­nom pe­ri­o­du”, na­vo­di pa­tri­jarh u po­ru­ci.

Pri­sta­li­ce vla­di­ke Ge­or­gi­ja, od kra­ja apri­la ka­da je pri­vre­me­no raz­re­šen po od­lu­ci si­no­da, ima­ju po­se­ban sajt sim­bo­lič­nog na­zi­va „Is­toč­nik isti­ne”, bu­du­ći da je zva­nič­ni sajt „Is­toč­nik” pre­u­ze­la no­va upra­va. Na „Is­toč­ni­ku isti­ne” ob­ja­vlje­no je ta­ko da je no­vi ar­hi­je­rej­ski na­me­snik pro­to­je­rej-sta­vro­for Va­si­li­je To­mić po­ku­šao na Spa­sov­dan po­no­vo da uđe u ma­na­stir u Mil­to­nu, se­di­šte Epar­hi­je ka­nad­ske. Epar­hij­ski sa­vet mu to ni­je do­zvo­lio, na­vo­di se na ovom saj­tu, uz na­po­me­nu da će pri­mo­pre­da­ja bi­ti iz­vr­še­na u pri­su­stvu vla­di­ke Ge­or­gi­ja i da im je to po­tvr­dio i pa­tri­jarh Iri­nej.

Pro­te­klih ne­de­lja in­ter­ne­tom kru­že i pi­sma po­dr­ške vla­di­ci Ge­or­gi­ju, kao i pi­sma pro­tiv nje­ga. Mno­ga su pot­pi­sa­li sve­šte­ni­ci Epar­hi­je ka­nad­ske, ali u me­đu­sob­nim op­tu­žba­ma pri­sta­li­ca i pro­tiv­ni­ka vla­di­ke Ge­or­gi­ja, te­ško je raz­lu­či­ti ko­li­ko je ko­je od tih pi­sa­ma ve­ro­do­stoj­no. Obe stra­ne op­tu­žu­ju se me­đu­sob­no da su fal­si­fi­ko­va­le pot­pi­se sve­šte­ni­ka, pa i pri­sta­li­ce i pro­tiv­ni­ci raz­re­še­nog vla­di­ke tvr­de da je ve­ći­na sve­šten­stva uz njih. Uz iz­ve­šta­je me­di­ja da u Epar­hi­ji ka­nad­skoj jed­ni spre­ma­ju vo­la na ra­žnju da pro­sla­ve od­lu­ku sa­bo­ra da nji­hov ar­hi­je­rej bu­de traj­no raz­re­šen, dok dru­gi tvr­de da će vla­di­ka Ge­or­gi­je za­u­vek bi­ti nji­hov ar­hi­je­rej, ne ču­di po­tre­ba pa­tri­jar­ha Iri­ne­ja da ne­po­sred­no po sa­op­šta­va­nju od­lu­ke sa­bo­ra po­zo­ve sve­šten­stvo i ver­ni­ke u Ka­na­di na mir i pri­seb­nost.

Naj­vi­še cr­kve­no te­lo, Sve­ti ar­hi­je­rej­ski sa­bor za­po­čeo je za­se­da­nje pro­šlog če­tvrt­ka u Pa­tri­jar­šij­skom dvo­ru u Be­o­gra­du.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Filaret ostaje na čelu eparhije mileševske SPC

Izvor: Blic, 22.Maj.2015

Episkop mileševski Filaret ostaće na čelu te eparhije jer Sabor Srpske pravoslavne crkve (SPC) danas nije ni glasao o njegovom razrešenju, rekao je za agenciju Beta izvor iz SPC...On je naveo da je vladika Filaret danas pred episkopima izneo svoju odbranu nakon čega je odlučeno da se predlog o...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.