Miris spekulacije na srpskim njivama

Izvor: Politika, 19.Maj.2011, 00:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Miris spekulacije na srpskim njivama

Nijedna ozbiljna država ne dozvoljava spekulativnu trgovinu zemljom. Više od 700.000 malih gazdinstava moraće da se udruže da bi opstali ili da se priklone velikim sistemima

Procene su da će sve ubuduće zavisiti od toga kako se postave paori čije su prvo njive veliki otkupili, a sad i proizvode kupuju od malih proizvođača, a plaćaju im za 180 i više dana... Smatram da će u takvoj situaciji u Srbiji najviše biti ugroženi mali poljoprivrednici, a njih je ponajviše jer >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << imamo oko 778.000 gazdinstava, a prosečna veličina njive je oko tri hektara. Da bi opstali oni će morati da se međusobno udruže ili da se priklone velikim sistemima u Srbiji. Ovakvo upozorenje poslato im je i iz Delta agrara. Znači ako se se ne udruže ili ne priklone velikima, mala je šansa da mali opstanu i da dobro prođu.

Velike, međutim, ne treba izbegavati, treba koristiti njihovu logistiku, prilaziti im kroz novu organizaciju zadružnih saveza. Dakle, onima koji ni u kom slučaju ne bi zakucali na vrata velikih da im ,,utrape” svoju njivu i robu preostaje jedino da se međusobno udruže i kao takvi na tržištu da pronađu kupce za svoje proizvode. Ni ovom rešenju, kako stvari stoje, seljaci do sada nisu rado pribegavali, iako bi im išlo naruku.

Jedni su prodavali njive ovim velikim moćnicima u zemlji, drugi su ostareli i nemoćni da ih obrađuju davali im je u zakup, pa se veliki nadaju da će posle njihove smrti od naslednika, koji ne žele da budu paori, za ,,tepsiju ribe” otkupiti te njive. Do tada na njima će proizvoditi hranu, a kada budu mogli i po deset puta većoj ceni će te posede koje imaju u vlasništvu, ali i druge, ponuditi strancima koji neće žaliti novac da ovde kupe njive koje su kvalitetnije, a jeftinije od onih u Evropi.

Tajkuni su pokupovali velike površine za naše prilike, zasadili neke voćnjake i štošta drugo, tobože sad su oni prepoznali da je budućnost u poljoprivredi?! Zar im zaista neko veruje? Jedini razlog što su pokupovali tu zemlju jeste – da je prodaju strancima, kad to bude moguće. A, izgleda da će to biti moguće za oko četiri godine. Jer neki naš ,,vični” pregovarač je potpisao dokument koji nas obavezuje da dozvolimo da zemlju kupuju stranci tri godine nakon što postanemo zemlja kandidat za prijem u EU. I ako do kraja godine dobijemo status kandidata, eto uskoro stranaca da pokupuju zemlju. I to će biti najbolji biznis od svih dosadašnjih na našim prostorima. Naravno, za one koji im prodaju zemlju, a to su domaći tajkuni.

Zato javnost mora dići glas protiv ovakve spekulativne trgovine zemljom. To nijedna ozbiljna država ne dozvoljava. Greška naše države jeste što je poslala mladog čoveka, koji je tek završio fakultet, i kome je ovo maltene prvi posao, da pregovara o ovako važnim stvarima. Miris spekulacije ima i način na koji zakupci državne zemlje (ima je oko 300.000 hektara) ulaze u ovaj posao. Najpre zakupe zemlju, potom od države po hektaru dobiju po sto evra stimulacije i tako dobijenim novcem isplate zakup. Dakle, zemlju dobiju džabe.

Da bi se sve ovo sprečilo potrebno je vraćanje Fonda za zemljište, jer je to institucija koja bi se mogla nositi sa pobrojanim problemima. Ako je moguće to treba sprečiti dok trnjaci, korov, bagrenje i tajkuni na završe započeto. Rezultat dosadašnjeg rada je da u Srbiji nestaje svako četvrto selo, da je prazno 200.000 kuća, 40.000 staja, da izvozimo kukuruz, a uvozimo svinje...

*Autor je saradnik u Privrednoj komori Srbije i Naučnog društva ekonomista Srbije

Branislav Gulan

objavljeno: 19.05.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.