Нетанијаху: Рат се наставља, пренео сам Бајдену да смо „на паузи“

Izvor: GradskeInfo.rs, 23.Nov.2023, 09:42

Нетанијаху: Рат се наставља, пренео сам Бајдену да смо „на паузи“

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху изјавио је да ће Израел наставити рат против Хамаса, након што истекне договорени привремени прекид ватре. Фото: Танјуг/Abir Sultan/Pool Photo via AP Нетанијаху је на конференцији за новинаре рекао да је то пренео и америчком председнику Џозефу Бајдену >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << током телефонског разговора, преноси АП.
„Рат се наставља. Наставићемо док не остваримо све наше циљеве“, рекао је Нетанијаху и поновио да су циљеви Израела уклањање Хамаса, повратак свих талаца и осигурање да ништа у Појасу Газе неће представљати претњу по Израел.
Он је додао да ће израелска војска искористити вишедневно примирје да се припреми за наставак рата, преноси „Тајмс оф Израел“.
„Све наше снаге биће заштићене током паузе и наставиће се прикупљање обавештајних података“, рекао је Нетанијаху.
Нетанијаху је рекао да се рат против Хамаса наставља упркос договору о кратком прекиду ватре и ослобађању појединих талаца, који су отети током напада на Израел 7. октобра.
Он је захвалио савезницима Израела на помоћи у преговорима о споразуму са Хамасом за ослобађање десетина талаца из Појаса Газе, у замену за палестинске затворенике које држи Израел, наводи Гардијан. Нетанијаху је додао да је комбинација војног и дипломатског притиска Израела довела до побољшања услова у споразуму о таоцима.
Он је додао да је захвалио Бајдену на томе што је одговорио на његове захтеве да се изврши притисак на Катар, уз чије посредовање је постигнут договор о привременом примирју и ослобађању талаца, да побољша услове споразума.
Нетанијаху је, међутим, рекао да Израел неће престати да се бори док сви таоци не буду изведени из Газе.
Он је рекао да је Бајдену пренео да Израел „прави паузу“, као што је договорено споразумом са Хамасом, али да после тога наставља војне операције.
Истакао је и да ће у склопу постигнутог споразума са Хамасом представницима Међународног комитета Црвеног крста бити дозвољено да посете таоце који остану у Појасу Газе након што поједини од њих буду враћени у Израел.
„Очекујем да Црвени крст ради свој посао, да их посети и да им донесе лекове који су им потребни“, рекао је Нетанијаху.
Он је рекао да је таоцима у Гази стављен „нож под грло“ и да је одговорност Израела да их спасе, описујући повратак талаца као „свету мисију“.
Навео је да је безбедносни естаблишмент једногласно подржао споразум о ослобађању 50 талаца и поручио да то неће нашкодити војним циљевима Израела, већ ће их унапредити.
Поновио је и да неће дозволити да се власт која хушка против Израела врати у Појас Газе, алудирајући на Палестинску управу. Нетанијаху је рекао да ће Израелске одбрамбене снаге „обновити безбедност и на југу и на северу“.
Он је изразио уверење да ће лидер Хамаса у Појасу Газе Јахја Синвар покушати да „купи додатно време“ како би спречио Израел да настави своје операције у Гази након што истекне примена договора о таоцима и прекиду ватре.
„Спремни смо и за друге догађаје“, поручио је Нетанијаху.
Нетанијаху је рекао да највећа претња по постојање Израела произилази из „осовине зла предвођеног Ираном“ и упозорио да би „незамисливу опасност“ представљало то да Иран добије нуклеарно оружје.
Хамас и Израел су, уз посредовање Катара, постигли договор о привременом примирју, према коме ће свих 300 палестинских затвореника бити ослобођено само под условом да 100 живих талаца, израелских држављана или становника Израела, буде ослобођено из Газе и враћено у Израел.
У првој фази, Израел ће ослободити 150 палестинских затвореника када 50 талаца буде враћено у Израел. Прва фаза ће се одвијати у четири корака, са најмање 10 талаца који ће бити сукцесивно ослобађани.
У другој фази, Израел ће ослободити додатних 150 палестинских затвореника под условом да 50 додатних талаца буде враћено у Израел, истом динамиком као у првој фази.
 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нетанијаху: Рат се наставља, пренео сам Бајдену да смо „на паузи“ се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.