Коперникус: Јул ове године најтоплији месец на Земљи икада

Izvor: GradskeInfo.rs, 21.Jul.2023, 13:08

Коперникус: Јул ове године најтоплији месец на Земљи икада

Јул ове године је био најтоплији месец икада на планети, са просечном глобалном температуром од 16,95 степени Целзијусових, објавила је данас европска организација за праћење климе Коперникус. Фото: Танјуг/AP Photo/Paul Whitе Јулска глобална просечна температура од 16,95 степени Целзијусових >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << била је за трећину степена виша од претходног рекорда 2019. године, саопштила је Служба за климатске промене Коперникус која је део свемирског програма ЕУ. У саопштењу се наводи да се глобални температурни рекорди обично обарају за стоте или десете делове степена, тако да је овај рекорд изузетан, пренео је АП.
Заменица директора Коперникуса Саманта Берџес рекла је да глобално отопљавање има катастрофалне последице за људе и за планету, изложену све чешћим и интензивнијим екстремним догађајима.
Дани у јулу били су топлији него што је раније забележено већ од 2. јула, тако да су Коперникус и Светска метеоролошка организација дали рано саопштење да је то вероватно најтоплији месец и пре него што се завршио. Јул је био за 1,5 степени Целзијусових топлији у односу на прединдустријско време.
Прошли месец је био за 0,7 степени Целзијусових топлији од просечног јула од 1991. до 2020. године, саопштио је Коперникус.
Како се наводи, светски океани су били за пола степена топлији него у претходних 30 година, а северни Атлантик је био за 1,05 степени топлији од просека. Објављено је да је на Антарктику забележен рекордно низак ниво морског леда са 15 одсто испод просека за ово доба године.
Коперникусово бележење температура сеже до 1940. године, а температура у јулу била је рекордна и у односу на евиденцију америчке Националне управе за океане и атмосферу, која сеже до 1850. Јул је био најтоплији месец на Земљи у последњих 10.000 година, рекао је климатолог са Потсдамског института за истраживање климе у Немачкој Стефан Рамсторф, који није био део тима Коперникуса.
„Не би требало да бринемо о јулу јер је рекорд, већ зато што неће дуго бити рекорд“, упозорила је климатски научник Империјалног колеџа у Лондону Фридерике Ото. Britanija: Naučnici upozorili na opasnost da Antarktik prestane da hladi planetu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Коперникус: Јул ове године најтоплији месец на Земљи икада се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.