Računari u svim osnovnim školama

Izvor: RTS, 06.Mar.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Računari u svim osnovnim školama

Predsednik Boris Tadić pozvao kompaniju "Intel" da dođe i pokrene proizvodnju u našoj zemlji. Srbija u saradnji sa tom kompanijom uvodi računare u nastavu, rečeno prilikom susreta ministara Dinkića i Đelića sa predsednikom UO "Intela" Kregom Baretom.

Predsednik Srbije Boris Tadić razgovarao je sa predsednikom Upravnog odbora kompanije "Intel" Kregom Baretom o mogućnostima tehnološkog razvoja i rešavanju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izazova koje nameće svetska ekonomska kriza.

Kreg Baret, koji je na čelu najveće svetske kompanije koja se bavi proizvodnjom mikroprocesora, integrisanih kola, matičnih ploča i drugih komponenata i uređaja za računare, informisao je predsednika Tadića o otvaranju "Intelovog" predstavništva u Beogradu.

Sagovornici su konstatovali da Srbija dobija priliku da bude deo svetskog razvojnog programa kompanije "Intel", koja planira da se što više približi srpskom obrazovnom sistemu i obezbedi specijalni "Intelov" program podrške obrazovanju mladih.

Tadić je pozvao "Intel" da u sledećem koraku dođe i pokrene proizvodnju u Srbiji, koja je najbrže rastuće IT tržište u regionu.

Računari u svim osnovnim školama 

Kreg Baret je u školi "Jovan Miodragović" na Vračaru predao 30 kompjutera osnovcima u okviru pilot projekta kompjuterizacije nastave.

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić rekao je da Srbija planira da u saradnji sa američkom kompanijom "Intel" i nekoliko drugih partnera, uvede računare u sve osnovne škole

Đelić je posle sastanka sa predsednikom Upravnog odbora "Intel" korporacije Kregom Baretom predočio da je cilj ove akcije da svaki osnovac u Srbiji u godinama koje dolaze ima svoj kompjuter koji će moći da nosi kući i koji će na tom računaru imati sve nužne programske i prosvetne programe.

Taj program bi, kako je naveo, mogao da počne da se primenjuje u septembru 2010. godina a najkasnije 2011. godine, što će zavisiti od spremnosti prosvetnog sistema.

Prema njegovim rečima, sa "Intelom" je takođe dogovoreno učešće u izboru za ovogodišnju tehnološku inovaciju u Srbiji a najbolje ideje će finansirati Inter kapital-fond za investicije u tehnologije.

"Spremićemo najbolje ideje za finansiranje od strane Intel kapitala koji je najveći fond za investicije u tehnologije u svetu", rekao je Đelić.

Ministar je takođe najavio da je sa predstavnicima "Intela" dogovorena saradnja sa fakultetima u Srbiji da jednog dana u Srbiji bio otvoren istraživački centar te kompanije.

Baret je istakao da je sa potpredsednikom Vlade razgovarao o tome kako da se unapredi inofrmaciono-komunikaciona tehnologija u Srbiji i koje korake bi trebalo preduzeti u oblasti istraživanja, obrazovanja, preduzetništva.

Mogućnosti ulaganja "Intela" u Srbiju

Ministri ekonomije i telekomunikacija, Mlađan Dinkić i Jasna Matić, razgovarali su sa Kregom Baretom o mogućnostima za poslovanje "Intela" u Srbiji.

Dinkić je upoznao predstavnike najvećeg svetskog proizvođača čipova sa podsticajima koje Vlada Srbije nudi za investicije u oblasti elektronske industrije i informacionih tehnologija.

Program, kako se ističe, omogućava da investitor u oblasti istraživanja i razvoja od države dobije od 5.000 do 10.000 evra po novom radnom mestu za ulaganje od najmanje 250.000 evra i otvaranje najmanje deset radnih mesta.

Ministar ekonomije je istakao mogućnost da država učestvuje do 25 odsto u ulaganjima od strateškog značaja za državu. 

Na sastanku je izražena obostrana zainteresovanost za saradnju, pre svega u oblasti obrazovanja kao i naučno istraživačkog rada sa predstavnicima domaćih institucija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.