Računar sa 48-jezgarnim procesorom

Izvor: B92, 10.Mar.2010, 20:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Računar sa 48-jezgarnim procesorom

Kompanija Intel je na sajmnu CeBIT demonstrirala računar sa 48-jezgarnim procesorom, a sistem je opisan kao jednoprocesorski računar namenjen računarstvu u oblaku.

Izvor: Mikro




Računar neće biti u skorije vreme ponuđen kupcima, još uvek ne pokreće neku od verzija Microsoftovog Windowsa, ali može istovremeno pokrenuti 48 različitih operativnih sistema.

Intelov računar sa 48-jezgarnim procesorom najavljen je još decembra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << meseca prošle godine, a njegove komponente smeštene su u standardnom kućištu za stone računare. Prema Intelu, 48-jezgarni koncept čip treba da omogući napredno skaliranje performansi i uštedu u potrošnji energije.

Intel je prilikom demonstracije prisutnima grafički predočio zauzeće i potrošnju svakog jezgra ponaosob i to u realnom vremenu. Intel tvrdi da koncept procesora troši energiju koliko i dve standardne sijalice, dok je njegova potrošnja na pomenutoj demonstraciji iznosila 75 W.

Svih 48 jezgara izrađeno je u skladu sa Intelovom arhitekturom (Intel Architecture, IA), što znači da proceor može raditi sa x86 setom instrukcija i pokretati odgovarajući softver. Ipak, Intel ima nameru da u budućnosti ovaj čip iskoristi kao motivacioni faktor u pisanju novog prilagođenog softvera i novih interfejsa za upravljanje računarima putem gestikulacija i izraza na licu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.