Proverite da li je vaš Windows ranjiv na veliki CPU propust!

Izvor: SaznajNovo.com, 05.Jan.2018, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Proverite da li je vaš Windows ranjiv na veliki CPU propust!

Ovih dana možete pročitati na raznim sajtovima po celom internetu vest kako skoro svi Intel-ovi procesori, napravljeni u poslednjih 10 godina, imaju ogroman bezbednosni propust (nekoliko miliona procesora). Ako niste, ukratko ću napisati o čemu se radi.
Dakle, gotovo svi Intel procesori koji su se na tržištu pojavili u poslednjih deset godina imaju ogroman bezbednosni propust – „Meltdown“ i >> Pročitaj celu vest na sajtu SaznajNovo.com <<Spectre„. Taj propust omogućava aplikacijima sa korisničkim privilegijama da čitaju sadržaj memorije gde Kernel (jezgro sistema) smešta podatke kao što su, npr. ključevi i ostali osetljivi podaci.
Using #Meltdown to steal passwords in real time #intelbug #kaiser #kpti /cc @mlqxyz @lavados @StefanMangard @yuvalyarom https://t.co/gX4CxfL1Ax pic.twitter.com/JbEvQSQraP
— Michael Schwarz (@misc0110) January 4, 2018

Rešenje polako dolazi u obliku zakrpa za Kernele, ali se procenjuje da će to „koštati“ računar u vidu pada performansi do čak 30%! U opasnosti su i AMD i ARM procesori, ali u manjoj meri. Windows polako dobija update, Mac OS takođe, Android je izdao patch, kao i Linux.
Da ne bih davio sa tehničkim detaljima, odmah ću preći na onaj glavni deo – kako proveriti da li je vaš računar ranjiv. Ako neko pak želi da sazna više o ovoj ranjivosti, evo linka sa domaćeg sajta, i sa stranog.
Microsoft je obezbedio svim korisnicima Windows sistema modul kojim se proverava ranjivost sistema.
1) Pokrenite PowerShell sa admnistratorskim privilegijama
2) Unesite sledeću komandu:
Install-Module SpeculationControl Ova komanda će instalirati modul čiji naziv vidite. Pre instalacije će vas pitati nešto, pritisnite „Y„. U toku instalacije će vas opet pitati nešto, pa opet „Y„.
3) Zatim ovu:
Set-ExecutionPolicy Bypass 4) I na kraju proverite sa ovom komandom:
Get-SpeculationControlSettings Ako dobijete poruku sa dosta crvenih linija, onda je vaš sistem ranjiv. Ta poruka običnog izgleda ovako:
Slika: bleepingcomputer.com Ako je ovo slučaj i kod vas, ostaje vam samo da svakodnevno proveravate ažuriranja sistema dok ne dobijete zakrpu.
Kada ažurirate sistem, onda opet pokrenite komandu za proveru:
Get-SpeculationControlSettings Sada ćete dobiti jedan od ova dva rezultata:
1) Uspešno zakrpljen „Meltdown“ ali ne i „Spectre“
Slika: bleepingcomputer.com Kako kaže Google, ovo je i očekivano budući da je „Spectre“ teže zakrpiti. Da bi zakrpa bila potpuna, potrebno je i da OEM dostavi ažuriranje za čipset kako bi se kompletirao Windows patch za „Spectre“ na nivou sistema (OS-Level patch).
Ta ažuriranja šalje OEM pa potražite na sajtu proizvođača ploče koju imate ažuriranja za čipset (Chipset). Ako imate star hardver, i OEM ne šalje ažuriranja, onda ćete ostati bez „Spectre“ zakrpe.
2) Sve je uspešno zakrpljeno
Ako dobijete poruku gde je sve zeleno, onda je vaš računar zaštićen od oba propusta! Ta poruka izgleda ovako:
Slika: bleepingcomputer.com Detaljnije - Proverite da li je vaš Windows ranjiv na veliki CPU propust!

Nastavak na SaznajNovo.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SaznajNovo.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SaznajNovo.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.