Petnaestogodišnjak osmislio uređaj za utvrđivanje i sprečavanje širenja raka pankreasa

Izvor: intel.com, 22.Maj.2012, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Petnaestogodišnjak osmislio uređaj za utvrđivanje i sprečavanje širenja raka pankreasa

PITSBURG, 18. maj 2012. – Džek Andraka koji ima 15 godina, iz Kraunsvila, Merilend, osvojio je prvo mesto za svoj novi metod za otkrivanje raka pankreasa na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu nauke i inženjeringa koji organizuje kompanija Intel i deo je programa Udruženja za nauku i javnost. Na osnovu testa za dijabetes, Džek je napravio jednostavan senzor za testiranje krvi ili urina kako bi bilo utvrđeno da li pacijent ima rani stadijum raka pankreasa. Njegovo istraživanje je rezultiralo sa više od 90 odsto tačnosti i pokazalo je da je njegov patentirani senzor 28 puta brži, 28 puta jeftiniji i preko 100 puta osetljiviji od postojećih testova. Džek je dobio nagradu Gordon E. Mur, koja nosi naziv u čast suosnivača i penzionisanog predsednika i direktora kompanije Intel, a vredna je 75.000 američkih dolara.

Dva učenika, Nikolas Šifer, 17 godina, iz Pikeringa, Ontario, Kanada i Ari Dikovski, 18 godina, iz Lisburga, primili su nagradu Intel Fondacije za mlade naučnike u iznosu od 50.000 američkih dolara.

Nikolas je proučavao ono što on naziva „mikro pretraga” ili sposobnost da pretražujete male sadržaje, kao što su tvitovi i Facebook ažuriranje statusa. Kroz svoje istraživanje, Nikolas se nada da će poboljšati kapacitete pretraživača, što će zauzvrat poboljšati pristup informacijama.

Ari je istraživao nauku kvantne teleportacije. On je otkrio da kada su atomi povezani kroz proces pod nazivom „kvantno sprezanje“, informacija iz jednog atoma će se pojaviti u drugom atomu samo kada je kvantno stanje prvog atoma uništeno. Korišćenjem ovog metoda, organizacije koje zahtevaju visok nivo sigurnosti podataka, kao što je Nacionalna uprava bezbednosti, mogu da pošalju šifrovanu poruku bez rizika od prisluškivanja jer podaci neće putovati na novu lokaciju, već ce se jednostavno pojaviti tamo.

„Mi podržavamo Međunarodni sajam nauke i inženjeringa koji organizuje kompanija Intel, jer znamo da su matematika i nauka imperativ budućeg globalnog rasta”, rekao je Vendi Hokins, izvršni direktor Intel Fondacije. „Ovo takmičenje ohrabruje milione učenika da upotrebe svoje veštine i razviju perspektivna rešenja za globalne izazove.”

Ove godine, više od 1.500 mladih naučnika izabrano je da se takmiči na Međunarodnom sajmu nauke i inženjerstva. Oni su odabrani sa 446 partnerskih sajmova održanih u oko 70 zemalja, regiona i teritorija. Pored gore navedenih pobednika, više od 400 finalista dobilo je priznanja i nagrade za svoj revolucionarni rad. Nagrade obuhvataju 17 pobednika „Najbolje iz kategorije“ gde je svako primio nagradu od 5.000 američkih dolara. Intel Fondacija je takođe nagradila školu svakog pobednika i partnerski sajam koji oni predstavljaju sa 1.000 američkih dolara.

Udruženje za nauku i javnost, neprofitna organizacija posvećena javnom angažmanu u naučnim istraživanjima i obrazovanju, poseduje i organizuje Međunarodni sajam nauke i inženjeringa od svog osnivanja 1950. godine, kao Nacionalni sajam nauke.

„Čestitamo Džeku, Nikolasu i Ariju na uspehu ostvarenom na Međunarodnom sajmu nauke i inženjeringa kompanije Intel“, rekla je Elizabet Marinkola, predsednica Udrženja za nauku i javnost. „Oni i svi ostali finalisti nam ove nedelje pokazuju kako STEM (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) obrazovanje stvara plodno tlo za kreativnost i dovitljivost koji će pomoći u rešavanju važnih pitanja u budućnosti.”

Učenici iz Evrope, Bliskog istoka i Afrike osvojili su 45 nagrada na godišnjem naučnom takmičenju. Ovogodišnje nagrađene kategorije bile su inženjerske discipline i upravljanje životnom sredinom, a nagrade su osvojili učenici iz Austrije, Azerbejdžana, Belorusije, Češke, Francuske, Nemačke, Mađarske, Irske, Izraela, Jordana, Kazahstana, Kuvajta, Libana, Poljske, Rumunije, Rusije, Južna Afrike, Španije, Švedske, Turske, Ukrajine.

Aleksandru Budisteanu iz Rumunije dobio je četiri nagrade za svoj projekat ljudskog računarskog interfejsa koji je omogućio slabovidim osobama da vide pomoću svojih jezika koristeći veštačku inteligenciju. Njegove nagrade uključuju, prvo mesto za IEEE Computer Society vrednu 1.000 američkih dolara; prvo mesto za nagradu Kineskog udruženja za nauku i tehnologiju (CAST) u vrednosti od 3.000 američkih dolara; stipendiju predsednika IEEE Fondacije od 10.000 američkih dolara, nagradu IEEE Fondacije.

Međunarodni sajam nauke i inženjeringa kompanije Intel obuhvata neke od najperspektivnijih učenika preduzetnika, inovatora i naučnika iz celog sveta. Finalisti se biraju godišnje sa stotina srodnih sajmova. Njihovi projekti se onda ocenjuju na licu mesta na osnovu više od 1.200 sudija iz skoro svake naučne discipline, svaki od njih poseduje doktorat ili 6 godina profesionalnog iskustva u jednoj od naučnih disciplina.

Pun spisak finalista dostupan je u programu događaja (strana 57). Intel Međunarodni sajam nauke i inženjeringa 2012. zajednički je finansiran od strane kompanije Intel i Intel Fondacije sa dodatnim nagradama i podrškom od desetine drugih preduzeća, akademskih, vladinih i naučno-fokusiranih organizacija.

 

Da biste saznali više o SSP, programima i objavama, posetite www.societyforscience.org, pratite Twitter ili posetite Facebook stranu.

Da biste dobili najnovije Intel vesti iz oblasti obrazovanja, posetite www.intel.com/newsroom/education, i pratite nas preko socijalnih medija, Facebook ili Twitter.

O kompaniji Intel

Intel (NASDAQ: INTC), svetski lider u oblasti inovacija u računarskoj industriji, razvija tehnologije, proizvode i pokreće inicijative koje služe kao osnova računarskih uređaja. Dodatne informacije o kompaniji Intel dostupne su na newsroom.intel.com i blogs.intel.com.

Nastavak...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nagrada mladom naučniku (15) za brže otkrivanje raka pankreasa

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Maj.2012

PITSBURG -Mladi naučnik Džek Andraka, koji ima samo 15 godina, iz Kraunsvila u SAD, osvojio je prvo mjesto na takmičenju mladih naučnika, na "Intelovom" Međunarodnom sajmu nauke i inženjeringa, za novi metod otkrivanja raka pankreasa.

Nastavak na Nezavisne Novine...