Novi modeli Intel SSD diskova

Izvor: B92, 11.Nov.2009, 21:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi modeli Intel SSD diskova

Intel planira da predstavi čvrsti disk zasnovan na fleš memoriji (Solid State Drive, SSD) kapaciteta 40 GB po preporučenoj ceni od 120 dolara. Uređaj će se koristiti kao sistemski disk u serverima, ali će se ugrađivati i u jeftinije modele prenosivih računara.

Izvor: Mikro




U planu je predstavljenje i poslovne serije SSD diskova kapaciteta 50, 100 i 200 GB koji su po performansama bliži >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrhunskim modelima namenjenim serverima. Aktuelni Intelovi SSD diskovi iz serije X25-E, namenjeni poslovnim korisnicima, su kapaciteta 32 i 64 GB.

Disk X25-V, radnog naziva Glen Brook i kapaciteta 120 GB, zasnovan je na jeftinijim MLC NAND čipovima sa ćelijama raspoređenim u više nivoa. Probni primerci uređaja trenutno se isporučuju proizvođačima računara, dok se u maloprodaji očekuju tokom januara.

SSD diskovi iz poslovne serije zasnovani su na SLC NAND čipovima sa ćelijama raspoređenim u jednom redu. Njihova cena će biti niža od cene postojećih diskova za oko 40%, što znači da će jedan gigabajt koštati oko 6,5 dolara. Očekivana maloprodajna cena diska kapaciteta 50 GB je 350 dolara.

Početak isporuke probnih primeraka poslovnih SSD diskova očekuje se u aprilu, dok će u maloprodaji biti dostupni tek u julu 2010. godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.