Nemci odbili zahtev američkog tehnološkog diva

Izvor: B92, 12.Jun.2023, 14:49

Nemci odbili zahtev američkog tehnološkog diva

Nemački ministar finansija Kristijan Lindner odbio je zahtev američkog tehnološkog diva Intela da mu poveća subvencije za fabriku čipova.

"U proračunu više nema raspoloživog novca. Trenutno pokušavamo da konsolidujemo proračun, a ne da povećavamo potrošnju", rekao je Lindner, izvestio je Fajnenšel tajms.

Vlada je za novu Intelovu fabriku osigurala 6,8 milijardi evra državne potpore, ali kompanija traži da se zbog većih energetskih i građevinskih troškova >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iznos podigne na oko 10 milijardi evra, navodi londonski list, prenosi Fenix magazin.

"Geopolitički izazovi su se umnožili, globalna potražnja za poluprovodnicima pala, a troškovi izgradnje porasli, cene energije i inflacija predstavljaju izazov za globalnu ekonomiju", kazao je portparol Intela početkom juna.

Intel nije odmah odgovorio na upit Rojtersa da komentariše "odbijenicu nemačkog ministra finansija, budući da je poslata tokom vikenda".

Nemački ministar ekonomije Robert Habek rekao je pre desetak dana da je iznos visok, ali je naglasio i da žele Intel u Nemačkoj.

Intel spada među "velike igrače", a proizvodnja poluprovodnika jako je važna, izjavio je tada Habek.

Kompanija je prošle godine najavila da će u nemačkom Magdeburgu izgraditi kompleks za proizvodnju čipova, u sklopu 88 milijardi dolara ulaganja u Evropi koja uključuju proširenje fabrike u Irskoj, pogon za pakovanje i sastavljanje u Italiji i centar za istraživanje u Francuskoj.

Osim Intela, državnu potporu evropskih vlada za gradnju fabrika čipova zatražili su i tajvanski TSMC i američki Wolfspeed.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.