Microsoft, Cisco i Intel ulažu u obrazovanje

Izvor: B92, 16.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Microsoft, Cisco i Intel ulažu u obrazovanje

Tri vodeće tehnološke kompanije najavile su u početkom ove nedelje da će finansirati istraživački projekat čiji je cilj da se obrazovanje u celom svetu poboljša korišćenjem tehnologije.

Izvor: Mikro




Na svetskom forumu o učenju i tehnologiji (Learning and Technology World Forum, www.latwf.org) koje je od 12. do 14. januara održan u Londonu, kompanije Cisco, Intel i Microsoft su objavile da će na projektu raditi 50 stručnjaka i inovatora. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Direktor projekta biće Bari Makgo, direktor instituta za istraživanje obrazovanja Univerziteta u Melburnu.

„Smanjivanje sredstava i pritisci tržišta znače da za obrazovanje više ne mogu biti odgovorne samo vlade", izjavio je Makgo u saopštenju za štampu. „Izgradnja buduće radne snage zahteva da se na tome pored javnog sektora angažuje i privatni... Potrebna je promena globalnih razmera da bi se današnji đaci naučili veštinama neophodnim radnoj snazi budućnosti."

Tri kompanije veruju da su obrazovni sistemi zastareli i nisu u stanju da drže korak sa potrebama današnje svetske ekonomije. „Potrebni su nam ljudi koji znaju da razmišljaju kritički i kreativno, spremni da sarađuju i da se prilagođavaju sve većoj upotrebi tehnologije u poslovanju i u društvu uopšte", navodi se u njihovom saopštenju.

Tehnologija bi se mogla koristiti da nastavnicima olakša prenošenje znanja, a učenicima da efektnije i efikasnije savlađuju gradivo. Kompanije takođe veruju da se više može učiniti i kroz virtuelno učenje.

Sve tri kompanije su već odvojile novac za ovaj projekat, ali nisu želele da saopšte iznose. Prvi rezultat biće četiri „bele knjige" koje daju ocenu sadašnje opremljenosti učionica i obrazovne prakse.
Pogledaj vesti o: Intel

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.