Kina zabranjuje Intel i AMD čipove u vladinim kompjuterima

Izvor: Capital.ba, 25.Mar.2024, 13:30

Kina zabranjuje Intel i AMD čipove u vladinim kompjuterima

PEKING – Kina je osmislila nove smjernice za postepeno ukidanje američkih mikroprocesora koje proizvode Intel i AMD iz vladinih kompjutera. Foto: Pixabay Smjernice za nabavku takođe predviđaju da operativni sistem Windows bude zamijenjen domaćim sofverom. Vladinim agencijama iznad opštinskog nivoa sugerisano je da uključe kriterijume koji zahtjevaju „sigurne i pouzdane“ procesore i operativne sisteme prilikom kupovine, prenosi Seebiz, pozivajući se na Financial Times. Prema navodima agencije Reuters, kinesko Ministarstvo industrije izdalo je u decembru listu procesora, operativnih sistema i centralizovane baze podataka koji se smatraju „sigurnim i pouzdanim“, čiji su proizvođači kineske kompanije. SAD imaju cilj da...

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

NOVE TENZIJE NA RELACIJI SA SAD: Kina zabranjuje Intel i AMD procesore za koršićenje u vladinim sektorima

Izvor: Kurir, 25.Mar.2024

Kina je nedavno donela odluku da blokira upotrebu procesora kompanija Intel i AMD u državnim računarima, što je izaziva dodatne tenzije na relaciji SAD-Kina.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.