Izvor: Mikro - PC World, 22.Avg.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intelov mobilni procesor Core 2 Extreme - kralj brzine

Koja je definicija ekstremnog? Brzi četvorojezgarni procesor integrisan u mobilnu platformu? Upravo to je Intel najavio na manifestaciji Intel Development Forum (IDF). Od sad pa nadalje znan kao Core 2 Extreme, čip je na videlu. Prvi mobilni procesor Core 2 Duo Extreme X9100 (dvojezgarni procesor oz serije Penryn) debitovao je u julu u okviru prenosivog računara JFL9290 kompanije Micro Express. Test centar časopisa PC World još uvek testira taj računar, a u međuvremenu možete pročitati utiske o njegovom mlađem bratu, modelu Micro Express JFL9226. Početni rezultati su impresivni. Računar je dominirao u testu WorldBench 6 sa rezultatom 115 i postigao je prihvatljiv rezultat u igri Doom 3 (47 sličica u sekundi pri rezoluciji od 1024x 768, sa uključenim umekšavanjem ivica) zahvaljujući grafičkoj kartici GeForce 9600M GT kompanije nVidia. Ipak pravi kralj brzine je model QX9300, četvorojezgarni procesor iz serije Penryn, koji je predstavljen ove nedelje. Procesor Core 2 Duo Extreme X9100 radi na 3,06 GHz, ima dva jezgra i 6MB sekundarne keš memorije, a potrošnja mu je deklarisana na 44 W. Model QX9300 je zasnovan na četvorojezgarnoj konfiguraciji, radi na frekvenciji od 2,53 GHz, ima 12 MB sekundarne keš memorije kapaciteta 12MB, sa potrošnjom deklarisanom na 45W. Da je novi čip namenjen igranju pokazuje se na više načina, počev od davanja prednosti dizajnu sa dve odvojene grafičke karte u sistemu. Drugi primer je automatsko ubrzavanje radnog takta sistemske memorije (uključujući i DDR3). Termin Extreme u nazivu procesora podrazumeva i ekstremne mogućnosti kao što su ugrađena sekcija za ubrzavanje radnog takta u BIOS-u. Mogućnost da se radni takt procesor podigne sa 3,06 na 3,59 GHz je izvodljiva zahvaljujući Intelovoj alatki Extreme Tuning, lakoj za upotrebu, koja radi u okviru operativnog sistema. Analitičari smatraju da Intel ozbiljno shvata termodinamiku svojih procesora. Dostupni su alati uz čiju pomoć se može neprekidno pratiti stanje hardvera, a proizvođači čipova naglašavaju posebne opcije kao što su priključna stanica MTEC kompanije CoolIt, koje su neophodne da bi se postigle vrhunske performanse. Koliko je verovatno da će prosečan korisnik kupiti vrhunsku priključnu stanicu, i koliko će ga to koštati? Odgovor na ta pitanja će biti poznat nakon predstavljanja platforme 2009. godine. (I.S.)
Pogledaj vesti o: Intel

Nastavak na Mikro - PC World...






Povezane vesti

Update AMD serverske platforme

Izvor: ITsvet.com, 23.Avg.2008, 15:37

AMD planira da u prvoj polovini sledeće godine izda serversku platformu koja će biti bazirana na novom čipsetu. Pored toga, ova kompanija planira da predstavi i 45nm procesore za desktop računare i servere koji bi se pojavili u četvrtom kvartalu ove i prvom sledeće godine. AMD je ove planove obelodanio...

Nastavak na ITsvet.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mikro - PC World. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mikro - PC World. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.