Intel superkompjuter Aurora spreman za rad, velik kao dva košarkaška terena

Izvor: Piplmetar.rs, 26.Jun.2023, 21:30

Intel superkompjuter Aurora spreman za rad, velik kao dva košarkaška terena

Američka Nacionalna laboratorija Argonne završila je najmoćniji Intel superkompjuter Aurora i nada se da će biti aktivan do kraja godine, piše TechRadarPro.
Aurora bi tako trebalo da bude sposobna da isporuči više od dva eksaflopsa računarske snage, odnosno više od dve milijarde milijardi proračuna u jednoj sekundi, tvrde iz laboratorije.
Da bi se ove performanse ostvarile, iza superkompjutera Aurora stoje hiljade >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << čipova. Uz razvoj kvantnih čipova koji se ubrzava, ovakve cifre računarske snage postajaće sve očekivanije. Mada, do tada Aurora svakako izgleda kao jedinstveni superkompjuter koji utire put ka budućnosti tehnologije.
Intel superkompjuter Aurora i teško zamislive specifikacije Aurora je ogromne fizičke veličine, a iz laboratorije Argonne kažu da zauzima površinu čak dva profesionalna košarkaška terena u svom ALCF centru podataka.
Više od deset hiljada pravougaonih PC modula (blejdova) čine ovaj superkompjuter, a poslednji je uspešno instaliran 22. juna. Oni su smešteni u 166 “polica”, od kojih svaka može da primi po 64 modula. Svaki modul sadrži dva Intel Xeon Max CPU-a, šest Intel Max GPU-ova, memoriju, sposobnost umrežavanja i rashladnu tehnologiju.
Po pitanju ostalih procesorskih osobina, u njih spada 67.744 GPU jezgra Max Ponte Vecchio serije, kao i 21.248 CPU jezgara Xeon Max Sapphire Rapids serije sa više od 1024 skladišna čvora ukupnog kapaciteta 220 petabajta sa maksimalnim propusnim opsegom od 31 TB u sekundi.

Argonne National Laboratory
Sve ove ogromne brojke u specifikacijama trebalo bi da omoguće moćnije superračunarstvo kada je u pitaju pokretanje modela koji bi pomogli u rešavanju svetskih problema poput klimatskih promena.
Do rešavanja ovakve vrste problema, naučnici iz laboratorije kažu da će paralelno dok budu testirali prihvatljivost, u međuvremenu koristiti Auroru za obučavanje velikih generativnih modela veštačke inteligencije otvorenog koda za naučne svrhe.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.