Intel sprema novi kvantni čip koji bi mogao da otera x86 u istoriju

Izvor: Piplmetar.rs, 20.Jun.2023, 10:31

Intel sprema novi kvantni čip koji bi mogao da otera x86 u istoriju

Svetski dizajner i proizvođač čipova Intel najavio je svoj novi kvantni čip – prvi silikonski Tunnel Falls 12-kvanto-bitni (kubitni) čip koji bi trebalo da izađe već sledeće godine, piše TechRadarPro.
Novi čip bi tako jednog dana mogao učiniti procesorsku arhitekturu x86 zastarelom. Ovaj potez predstavlja prvi uređaj koji je objavljen u istraživačkoj zajednici i ozbiljan je korak ka komercijalizaciji tehnologije kvatnih, >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << odnosno superkompjutera.

Intel
Iz kompanije se nadaju da će na ovaj način partneri moći da sarađuju na istraživanjima umesto da se fokusiraju na razvoj sopstvenih uređaja. Osim toga, akademske institucije koje rade na razvoju kvatnih kompjutera, kažu iz kompanije, nemaju „opremu za proizvodnju velikog obima“ ove vrste čipova, kao što to ima Intel.
Šta donosi kvantni čip u komercijalnoj upotrebi? Kvantni čipovi mogu istovremeno da rade u više stanja, omogućavajući tako neverovatno visoke nivoe paralelne obrade više funkcija i računarske efikasnosti. To ih čini pogodnim za računarstvo visokih performansi u sektorima kao što je sajber bezbednost ili veštačka inteligencija.
Silicijumski „spin“ kvantni čipovi kao što je Tunnel Falls rade tako što kodiraju informacije, odnosno binarne nule i jedinice tokom okretanja jednog elektrona. Ovo ih čini superiornijim u odnosu na konkurenciju u ovoj oblasti zbog sinergije koju imaju sa tranzistorima, tvrdi Intel.

Intel
S obzirom na to da su ovi čipovi veličine tranzistora, oni su i do milion puta manji nego drugi tipovi kvantnih čipova i iznose otprilike 50 sa 50 nanometara, što bi trebalo da obezbedi efikasno skaliranje, ističu iz kompanije.
Na osnovu tvrdnji kompanije, deluje kao da ona zaista utire put komercijalizaciji kvatnih kompjutera, jer bi kvanti čip sledeće generacije zasnovan na Tunnel Falls procesoru trebalo da bude dostupan već sledeće godine.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.