Intel priprema Refresh verziju 13. generacije Core procesora, stiže pred kraj idućeg leta

Izvor: Piplmetar.rs, 10.Dec.2022, 19:31

Intel priprema Refresh verziju 13. generacije Core procesora, stiže pred kraj idućeg leta


Kao što smo to i naslutili u našem testu 13. generacije Intel Core procesora, kompanija iz Santa Klare je objavila planove u vidu zvaničnih PPT slajdova u kojima se jasno vidi, da krajem sledećeg leta možemo očekivati Raptor Lake-S Refresh verziju procesora. Pored toga u planu su i novi Xeon procesori za Workstation platformu, ali verujemo da vas u ovom trenutku više zanimaju novi modeli za PC računare visokih performansi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << /> Najveće iznenađenje koje otkriva zvanična Intelova prezentacije je svakako odluka da zadrže Raptor Lake tj Intel Core 13. generacije za desktop platformu, još godinu dana. Ipak neće ostati na prvobitnim verzijama jer je za treći kvartal 2023. godine planiran izlazak Raptor Lake-S Refresh serije procesora kao odgovor na AMD Zen4 V-Cache modele. AMD ima prednost pošto će izaći mnogo ranije i imati vremena da zagospodare tržištem, obzirom da vremenska distanca iznosi čak 7-8 meseci, sve dok ne stigne odgovor iz kompanije Intel. Iako će AMD modeli biti predstavljeni već početkom godine na CES2023 sajmu, očekuje se da će biti pušteni u prodaju tri meseca kasnije. Uglavnom, Intel će bez ikakve sumnje odgovoriti na AMD izazov u vidu poboljšane Rapto Lake -S Refresh serije procesora, tvrdi Tomshardware.
 
Objavljeni planovi ne otkrivaju detaljne tehničke specifikacije ili poboljšanja Raptor Lake Refresh procesora u odnosu na postojeće, ali obično to znači  povećanje radne frekvencije i neka manja poboljšanja kao što su efikasnija potrošnja energije ili bolje optimizovani algoritmi turbo ubrzanja. U tom kontekstu je moguće da dobije iDLVR funkciju o kojoj se dosta pričalo pred početak izlaska Core modela 13. generacije. Delovi dokumenta ne otkrivaju da li je Intelov 34-jezgarni Raptor Lake-S (RPLS-34C) deo RPL Refresh porodice, ali nešto nam govori da je ovaj komad silicijuma pre rezervisan za radne stanice, nego za desktop PC modele.
Iako je deo Intelovih dekstop PC planova za 2023. manje-više jasan, postoji nekoliko stvari kojima će se posebno pozabaviti na svom predstojećem događaju za investitore. Pored procesora iz Meteor Lake, Arrow Lake i Lunar Lake serije u narednih nekoliko godina, Intel će verovatno govoriti o svojim planovima za diskretnu grafiku sledeće generacije, Thunderbolt vezi na bazi USB 4.1 specifikacija, Wi-Fi 7 i gomili drugih stvari koje su predviđene da Intelove platforme učine još privlačnijim i praktičnijim od onih koji koristi njegov najljući rival na ovom delu tržišta – AMD.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.