Izvor: Objava, 05.Apr.2016, 15:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intel omogućava brži i lakši prelazak na Cloud

NAJVAŽNIJE NOVOSTI
Intel® Xeon® E5-2600 v4 porodica proizvoda predstavlja osnov modernih cloud servisa koji se baziraju na softveru
• Novi Intel® SSD, uključujući Intelov prvi 3D NAND, prilagođen je cloud računarstvu i radnim zadacima preduzeća i omogućava brz i pouzdan pristup podacima
• Kroz saradnju sa vodećim proizvođačima cloud softvera i provajderima rešenja, prave se novi programi koji pomažu ubrzanje prelaska na cloud servise. Programi su jednostavni za upotrebu i prilagođeni potrebama preduzeća
Santa Klara, Kalifornija, 05. april, 2016. godine – Kompanija Intel najavljuje niz novih tehnologija, investicija i saradnji koje su usmerene ka lakšoj implementaciji bržih i skalabilnih cloud servisa, kako bi preduzeća mogla da isporuče nove usluge brže i tako uvećaju svoj prihod.
Preduzeća žele fleksibilnost i mogućnost izbora pri uvođenju cloud servisa kako bi podstakli inovacije, a istovremeno zadržali kontrolu nad svojim strateški najvažnijim sredstvima. Uprkos spremnosti da investiraju u moderne, softverski definisane infrastrukture (SDI), preduzeća smatraju da ta investicija može biti kompleksna i oduzeti dosta vremena.
Intel olakšava prelaz zahvaljujući novim procesorima, SSD diskovima i nizom projekata saradnje u oblastima koje pomažu preduzećima da nove usluge pruže na način i po brzini koja je prethodno postojala samo kod najnaprednijih javnih cloud servisa.
„Preduzeća žele da steknu korist od efikasnosti i brzine cloud arhitekture, ali na način koji baš njima najviše odgovara – kroz korišćenje ponude javnih cloud servisa, razvijanje privatnog cloud servisa ili kroz kombinaciju obe opcije”. izjavila je Dajen Brajant (Diane Bryant) viša potpredsednica i generalni menadžer Data Center grupe kompanije Intel. „Rezultat je uzdržana potrošnja softverski definisane infrastrukture. Intel ulaže u razvoj SDI rešenja i obezbeđuje brži način za preduzeća svih veličina da iskoriste prednosti cloud servisa.”
Šta je potrebno za moderni cloud servis?
SDI je temelj najnaprednijeg cloud servisa na svetu. On čini cloud uslugu bržom i efikasnijom tako što dinamički alocira komponente potrebne za računanje, skladištene informacije i mrežne resurse putem inteligentnog softvera, pažljivo koordinirajući isporuku aplikacija i servisa na zahtev velikom broju korisnika.
Intel® Xeon® E5-2600 v4 porodica proizvoda, izgrađena pomoću 14nm tehnologije, obezbeđuje ključne delove za SDI, uključujući Intel® Resource Director Technology, koja omogućava korisnicima da se prebace na potpuno automatizovani cloud servis zasnovan na SDI i tako vrše kontrolu nad kritičnim deljenim resursima, kako što je keš memorija procesora i glavna memorija. Rezultat je inteligentna koordinacija i poboljšani nivoi upotrebe i usluge.
Nova porodica proizvoda nudi poboljšane performanse za izvršavanje zadataka na cloud servisu i čak 20 odsto više jezgara i keš memorije u poređenju sa prethodnom generacijom. Takođe, podržava bržu memoriju, kao i druge integrisane tehnologije za ubrzani rad servera, ubrzanu obradu zadataka na mreži i skladištenje. Bezbednosna unapređenja kao što su izolacija radnih zadataka, sprovođenje bezbednosnih pravila i brža kriptografija uvedeni su kako bi podaci bili bolje zaštićeni.
Za brz i pouzdan pristup podacima na cloud servisu, kompanija Intel je predstavila nove SSD diskove, optimizovane za porodicu proizvoda Intel Xeon E5-2600v4, skladištenje podataka preduzeća i raspoređivanje cloud usluga. Intel® SSD DC P3320 i P3520 serije prvi su Intelovi SSD diskovi koji koriste najveću gustinu 3D NAND tehnologije i korisnicima obezbeđuju visoko efikasno i čvrsto rešenje za skladištenje podataka. DC P3320 nudi i do 5 puta unapređene performanse u odnosu na SSD diskove koji su bazirani na SATA tehnologiji.
Nove Intel SSD DC D3700 i D3600 serije prve su PCI Express* SSD sa dva porta koji koriste NVMe (Non-Volatile Memory Express) protokol i dizajnirane su da pruže failover i zaštitu od gubitaka podataka u slučajevima kritičnog raspoređivanja memorije. Sistemi koji koriste D3700 mogu zabeležiti unapređenje performansi do čak šest puta u odnosu na današnja SAS rešenja sa dva porta.
Oslobađanje desetina hiljada novih cloud servisa
Kao deo Intel® Cloud for All (Cloud za sve) inicijative, kompanija Intel ulaže u druge kompanije u industriji kako bi unapredila cloud servise koji podržavaju SDI, vršeći optimizaciju ključnih tehnologija i ujednačavajući industriju kako bi se fokusirala na razvoj standarda i jednostavne primene cloud rešenja.
• Intel sarađuje sa kompanijama CoreOS i Mirantis kako bi ujedinio dve najpopularnije tehnologija otvorenog koda i koordinisao container i virtuelne aplikacije zasnovane na mašinama. Spajanjem ove dve tehnologije u jedno rešenje pojednostaviće se proces ubrzanja usvajanja colud rešenja od strane cloud operatera
• Intel i VMware* najavljuju mreže centara izvrsnosti (Centers of Excellence) koji će biti usmereni ka ubrzanju razvoja cloud servisa. Centri će vršiti optimizacije „po meri”, olakšati proof-of-concept testiranje i integraciju najboljih primera sajber sigurnosti iz prakse u saradnji sa Nacionalnim institutom za standarde i tehnologiju.
• Cloud Native Computing fondacija (CNCF) i kompanija Intel najavili su razvoj najveće na svetu klaster aplikacije za testiranje aplikacija koje su nastale u oblaku. Klaster će obuhvatati skupine servera baziranih na više od 1.000 Intel Xeon procesora dizajniranih da programerima pruže mogućnost testiranja aplikacija u širim razmerama, kao i da pruže efikasan i brz način prenosa aplikacija koje su nastale u cloud-u, do preduzeća.
• Intel proširuje svoj Cloud Builders (Izgradnja cloud-a) program kako bi uključila i slučajeve korišćenja SDI i ubrzala optimizaciju ekosistema koja omogućava korisnicima da iskoriste sve prednosti infrastrukture kroz koordinaciju i automatizaciju servisa (IaaS). Novi Cloud Builders program takođe ima za cilj ubrzanje upotrebe nove generacije rešenja za skladištenja koji se baziraju na cloud-u, podsticanjem većeg broja inovacija unutar cloud ekosistema. Kompanija Intel trenutno računa na više od 300 kompanija članica širom svojih programa za ’izgradnju’ cloud sevisa, skladišta podataka i mreža.