Asus FonePad 7

Izvor: B92, 27.Nov.2013, 15:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Asus FonePad 7

Nedugo nakon prvog modela stiže nam naslednik koji donosi brojna unapređenja, dok zadržava povoljnu cenu. Da li je to dovoljno da FonePad 7 bude primamljiv izbor?

Tehničke specifikacije modela:

- Procesor: Dual-core 1.6 GHz Atom (Intel Atom Z2560)

- Grafički čip: PowerVR SGX544MP2

- Ekran: 7“ IPS LCD 1280x720 piksela

- RAM: 1GB

- Memorija: 8GB (~3.5GB >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zauzima sistem, 4GB dostupno korisniku)

- Kamera: 5Mpix, autofokus, video u 1080p

- Prednja kamera: 1.2Mpix, video u HD

- Baterija: 3950mAh

- OS: Android 4.2.2 (Jelly Bean)

- Ostalo: mogućnost telefoniranja i razmene SMS poruka

- Dimenzije: 196.8 x 120 x 10.5mm

Asus FonePad 7 spada u retke tablet uređaje koji pored funkcije tableta poseduju funkcije telefona. Ovo je primamljivo određenoj grupi ljudi, jer će umesto dva uređaja koristiti jedan, dok ostali možda neće koristiti FonePad kao telefon, ali će uživati u mobilnom internetu ma gde se nalazili, što svakako daje određenu slobodu.

Fizički izgled

Prvi FonePad poseduje kućište od anodiziranog aluminijuma, dok je kod naslednika načinjen korak unazad i izrađen je od plastike. Ipak, tablet je zadržao čvrstinu i postao je nešto lakši. Dizajn tableta je prilično izmenjen, pa na prednjoj strani pažnju odvlače stereo zvučnici na gornjoj i donjoj strani, dok zadnju stranu prekrivaju koncentrične kružnice koje počinju iz „Asus“ logoa.

Pored zvučnika na gornjoj i donjoj ivici tableta, na prednjoj strani je kamera rezolucije 1.2Mpix. Pored očigledne primene, gornji zvučnik ima i funkciju slušalice u toku razgovora. Tasteri za kontrolu nisu vidljivi kada je tablet isključen, već se nalaze na samom displeju.

Na gornjoj strani prisutan je samo džek od 3.5mm za slušalice, a na donjoj se nalazi microUSB konektor za transfer podataka i punjenje baterije, kao i otvor za mikrofon.

Sa leve strane prisutan je slot za ubacivanje microSIM kartice preko posebnog držača, dok se sa desne strane nalaze fizički tasteri za uključivanje tablet uređaja, pojačavanje i utišavanje zvuka i otvoreni slot za memorijsku karticu do 32GB kapaciteta.

Zadnja strana deluje kao da je izrađena reljefno, ali nije. Krugovi koji je prekrivaju se ne osećaju pod prstima, ali se sjajna plastika dobro „lepi“ za prste, što omogućava sigurno držanje tableta u jednoj ruci. U gornjem delu kamera rezolucije 5Mpix blago odskače iz okvira tableta, dok je na sredini prisutan „Asus“ logo.

Stabilnost tableta pri držanju je vrlo dobra i dopada nam se kako Asus FonePad 7 leži u jednoj ruci, dok se koristi drugom, što je od velikog značaja za one koji će ga koristiti za telefoniranje.

Displej

Ekran na Asus FonePad 7 nije pretrpeo neke izmene u odnosu na prethodnika, što ne mora biti loša stvar, već naprotiv. U pitanju je displej dijagonale 7 inča, koji je izrađen u IPS tehnologiji sa rezolucijom prikaza 1280x800 piksela. Krase ga odlični uglovi vidljivosti, ravnomerna osvetljenost i kvalitetan prikaz sadržaja sa odličnim koloritom.

Softver

Asus FonePad 7 pokreće relativno svež Android 4.2.2 operativni sistem uz modifikacije (na pravim mestima) od strane kompanije Asus. Uz pojačanje sirove snage procesora i grafičkog čipa, noviju verziju Android OS i optimizaciju, FonePad 7 se ponaša odlično u svakodnevnom korišćenju. Tranzicija između ekrana, šetanje po meniju, pokretanje aplikacija, prebacivanje iz aplikacije u aplikaciju, kao i pregled web strana, sve radi glatko i brzo.

Asus je izmenio sistem i dodao solidan broj korisnih aplikacija. Navešćeno par njih koje su nam se dopale i pokazale kao vrlo korisne.

App Backup je jednostavna aplikacija koja omogućava da napravite bekap instaliranih aplikacija i povratite ih kada želite. Ovo je korisno u slučaju da želite da podelite aplikaciju sa nekime ili želite da upamtite dokle ste stigli u nekoj igri i kasnije vratite to stanje aplikacije.

App Locker, verujemo, će biti vrlo zanimljiva aplikacija mnogima, jer omogućava da zaključate bilo koju aplikaciju i na taj način se spreči nedozvoljen pristup, na primer, porukama, kameri, galeriji, fajl menadžeru i sličnom. Za pokretanje aplikacije će uvek tražiti šifru koju ste prethodno uneli i na taj način će ograničiti pristup korisnicima.

MyLibrary je svojevrsna biblioteka u koju možete ubacivati digitalne knjige i lako ih čitati.

Audio Wizard je aplikacija koja omogućava promenu zvučnih profila, tačnije, u pitanju je ekvilajzer sa predefinisanim modovima poput Power saving, Gaming mod, mod za filmove i drugo.

Asus Splendid će biti zanimljiv onima koji vole da kalibrišu boje kako njima odgovara. Pomoću ove aplikacije moguće je promeniti temperaturu boja, nijanse, zasićenost i moguće je aktivirati Vivid mod u kome su boje nešto jače i „življe“.

Kamera

Kamera na zadnjoj strani dobila je unapređenje u vidu povećanja rezolucije senzora i sada poseduje 5Mpix, ali kvalitet fotografija i videa nije na nivou na kome bismo želeli da bude. Fotografije su sa hladnijim bojama, ali su solidnog kvaliteta kada se prave danju i u uslovima sa boljim osvetljenjem. Pri slabom osvetljenju fotografije su loše i sa puno šuma, jer LED nije prisutan da osvetli kadar koji se fotografiše.

Video se može snimati u maksimalnoj rezoluciji od 1920x1080 piksela uz prosečan frejmrejt od 25 slika po sekundi. Kao i kod fotografija, napravljeni video snimak je upotrebljiv kada je dobro osvetljenje.

Autonomija baterije

Kombinacija Intelovog procesora i baterija kapaciteta 3950mAh kao rezultat su imale prosečno trajanje baterije oko 5 ipo sati uključenog ekrana, što je prilično dobro. Kada se uzme u obzir da će FonePad 7 većini služiti i kao telefon, svakako bi bilo dobro da je baterija nešto većeg kapaciteta i autonomije, ali i ovako prilično nadmašuje većinu telefona, dok je za tablet uređaje prosečna.

Performanse

FonePad 7 poseduje prilično bolje karakteristike kada je u putanju kombinacija procesora i grafičkog čipa. Za razliku od prvobitnog modela koji je imao jednojezgarni Atom procesor, ovaj model poseduje odličan dvojezgarni Atom Z2560 na 1.6GHz i unapređeni PowerVR SGX540MP2 grafički čip. U procesor je implementirana Intelova HyperThreading tehnologija, koja od svakog fizičkog jezgra pravi dva virtuelna, pa se u radu ponaša kao četvorojezgarni. FonePad 7 se u testovima pokazao vrlo dobro i postigao je zadivljujuće rezultate. Asus je napravio dobar korak što je iskoristio novu generaciju Intel procesora.

Zaključak

Asus je naslednikom svog tableta sa funkcijama telefona pokazao da se po ceni tableta može dobiti odličan uređaj koji će služiti u obe svrhe. Displej, iako nije napredovao u odnosu na prethodni model, je odličan i nudi visok kvalitet prikaza, dok su performanse i ponašanje tableta u radu na zavidnom nivou, što ga čini izuzetnim izborom pri kupovini.

Međutim, zbog svoje veličine, tržište za ovakav tablet je vrlo ograničeno, iz praktičnih razloga, mada se to delimično može rešiti upotrebom bluetooth slušalice pri telefoniranju, što svakako preporučujemo. Ukoliko spadate u grupu koja želi tablet-telefon ili želite da imate pristup internetu kada WiFi mreža nije dostupna, Asus FonePad 7 je pravi izbor, u protivnom, Nexus 7 2013 je i dalje neprikosnoveni šampion kada su tableti od 7 inča u pitanju.

Uređaj na test ustupio WinWin lanac prodavnica.
Pogledaj vesti o: Android

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.