Amerika se vraća na čelo industrije kojom vlada Azija?

Izvor: B92, 17.Apr.2023, 11:36

Amerika se vraća na čelo industrije kojom vlada Azija?

Najveća direkna strana investicija u Nemačkoj od kraja Drugog svetskog rata, Intelova kompanija čipova u Magdeburgu, vredna je čak 17 milijardi evra.

Zbog rasta troškova energije i gradnje američka kompanija traži da joj Nemci povećaju obećani iznos potpore, nadajući se da će se njen iznos kretati barem oko 10 milijardi evra.

Međutim, čini se da to neće uspeti ukoliko istovremeno ne povećaju svoje ulaganje i dodatno prošire kapacitete ogromne kompanije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koja bi trebala da proradi 2028. godine, prenosi Jutarnji list pisanje Fajnenšel tajmsa.

Prema trenutnom aranžmanu, Berlin je prošle godine najavio potporu od 6,8 milijardi evra, što bi trebalo gledati u sklopu Evropskog akta o čipovima kojim se najavljuje mobilizovanje više od 43 milijarde evra javnih i privatnih investicija u EU industriju čipova.

Ali o tom aktu se još pregovara, kako piše FT, a tako velika finansijska potpora tek treba da dobije odobrenje Brisela da je u skladu s EU pravilima o državnoj pomoći.

Nemačka kompanija je važan deo Intelovih napora da se vrati na čelo globalne industrije čipova kojim trenutno drmaju azijski rivali, a najveći je tajvanski TSMC. Ukupno bi u deset godina Intel mogao u nove kapacitete u Evropskoj uniji da uloži oko 80 milijardi evra, što će zavisiti od potražnje kao i od dostupnosti budućih potpora.

Poznato je da je američka administracija donela zakon kojim se izdašno podstiču proizvođači čipova da povećaju proizvodnju u SAD-u, a EU ima ambicije da do 2030. godine udvostruči svoj udeo na globalnom tržištu čipova, što znači da ga podigne s manje od 10 na 20 odsto.

Nemačke planove je Intel objavio u martu prošle godine, a u novembru je kupio zemljište za kompaniju. Kako piše FT, nemačko ministarstvo privrede kaže da u vladi trenutno raspravljaju o tome kako da zakrpe rupu u planiranom projektu nastale zbog značajnog rasta troškova zadnjih meseci.

Kako je Intel objavio na svojoj web stranici, na gradnji kompanije u Magdeburgu bi trebalo da radi 7.000 građevinskih radnika, a kad bude gotova, stvoriće 3.000 high-tech radnih mesta. Čini se da ih ne plaši nedostatak radne snage jer je u široj oblasti oko Magdeburga sedam fakulteta s 20.000 studenata u tehnološkim područjima.

Američka je kompanija prošlog proleća najavila da će njen inicijalni plan u EU biti težak 33 milijarde evra, što uključuje nemačku kompaniju, ali i novi istraživačko-razvojni centar u Francuskoj kao i proširenje kapaciteta koje već imaju u Irskoj, Italiji, Poljskoj i Španiji. Time će, objavili su, pomoći Uniji da stvori sledeću generaciju evropskog sistema za proizvodnju čipova i ujedno odgovoriti na globalnu potrebu za uravnoteženijim i otpornijim dobavljačkim lancem, preneo je Jutarnji list.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.