AMD niskim cenama protiv Intela

Izvor: B92, 28.Apr.2010, 17:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AMD niskim cenama protiv Intela

Kompanija AMD je u utorak predstavila svoje najnovije šestojezgarne procesore Phenom II X6, namenjene stonim računarima, pokušavajući da na taj način pretekne Intel po pitanju cena.

Izvor: Mikro




Cena AMD-ovog procesora Phenom II X6 je značajno niža od novog Intelovog šestojezgarnog procesora Core i7-980XM, koji je takođe namenjen stonim računarima, a predstavljen je prošlog meseca. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Procesor Phenom II X6 1090T radi na 3,2 GHz i prodaje se po ceni od 295 dolara, dok cena modela 1055T, koji radi na 2,8 GHz, iznosi 200 dolara. Intelov stoni procesor Core i7-980XM se prodaje za 1000 dolara.

Procesori Phenom II X6 su namenjeni pasioniranim ljubiteljima računarskih igara i kupcima kojima je potreban stoni računar visokih performansi, izjavio je Adam Kozak, predstavnik AMD-a. Po njegovim rečima, radi se o do sada najbržim procesorima koje je AMD ponudio.

Kozak je priznao da je Intelov procesor Core i7-980XM brži u radu sa nekim višenitnim aplikacijama, ali i istakao da će kupci dobiti više za novac koji potroše ako kupe AMD-ov šestojezgarni procesor. Korisnici će moći da sastave računar visokih performansi po ceni jednog Intelovog procesora, dodao je Kozak.

AMD-ov procesor ima prednost u odnosu performanse-cena, ali oni koji su lojalni performansama ipak će se odlučii za Intelove procesore, smatraju analitičari. Ipak, tržište za ovu vrstu procesora je malo, tako da Intel verovatno neće korigovati cene ili menjati arhitekturu zbog ovog „takmičenja" koje je pokrenula kompanija AMD, dodaju ti analitičari.

AMD već ima u ponudi šestojezgarne serverske procesore Opteron, poznate pod radnim imenom Istanbul, a krajem prošlog meseca predstavio je dvanaestojezgarne procesore Magny-Cours. Procesor X6 je zasnovan na dizajnu procesora Istanbul, ima 6 MB keš memorije trećeg nivoa i troši 125 vati.

Procesori Phenom II X6 podržavaju novu tehnologiju Turbo Core, koja ubrzava jezgra za čitavih 500 MHz. Sa tom tehnologijom, radni takt modela 1090T bi mogao da se poveća do 3,6 GHz, dok bi kod modela 1055T iznosio 3,3 GHz.

Phenom II X6 je deo platforme Leo, namenjene stonim računarima, uz koju AMD isporučuje ATI-jeve grafičke kartice iz serije 5000. Korisnici će sa ovim grafičkim karticama moći da povežu do 6 monitora na sistem. Pored toga, kartice podržavaju DirectX 11, koji donosi poboljšanu grafiku i bolje performanse kod aplikacija koje se izvršavaju na računarima sa operativnim sistemom Windows 7.

Predstavnici AMD-a su potvrdili da će stoni računari sa procesorima Phenom II X6 raditi i sa Nvidijinim grafičkim karticama, a najavili su i da će neke kompanije, uključujući CyberPower, Velocity Micro i iBuyPower, predstaviti sisteme zasnovane na platformi Leo.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.