AMD Ryzen DDR5 podrška – od loše do najbolje za kratko vreme

Izvor: Piplmetar.rs, 25.Jul.2023, 09:30

AMD Ryzen DDR5 podrška – od loše do najbolje za kratko vreme

U prošlosti, rad sa memorijom je bila jedna od zamerki radu Ryzen procesora i čitave AMD platforme. Podrška za rad memorijskim modulima na visokim radnim frekvencijama nije bila tako dobra kao kod konkurentskih Intel procesora. Sada su se stvari značajno promenile i poboljšale, pa je u ovom trenutku Ryzen od nekoga ko kaska na polju podrške rada DDR5 modula na visokim radnim učestanostima, postao najbolji i to se desilo samo za dva meseca. Kako?
AMD je trenutno u opticaj pustio >> Pročitaj celu vest na sajtu Piplmetar.rs << AGESA   1.0.0.7 mikrokod, pa su proizvođači matičnih ploča počeli užurbano da izbacuju nove verzije BIOS-a za svoje proizvode. Jedno od glavnih poboljšanja je učinjeno upravo na polju unapređenja memorijskih performansi dodatkom novog moda za sinhronizaciju rada memorijskih modula i podrške funkcionisanju DDR5 memorija koje rade na visokim frekvencijama.
AMD Ryzen od sada radi sa najbržom DDR5 memorijom Konkretno, vrednost frekvencije se može povećati do 6400 MHz pri korišćenju 1:1 sinhronog režima rada, a što je po mnogima optimalno rešenje. Ukoliko ste pak poručili module na većim radnim frekvencijama, od sada lako možete dohvatiti radne vrednosti od 7000 MHz ili čak 8000 MHz zahvaljujući novoj BIOS verziji. Potpuno drugačija situacija u odnosu na prethodni period kada je svaki pokušaj da se poveća frekvencija preko 6000 MHz, uzrokovao nestabilnost u radu čitavog računara.
Mnogi korisnicu su već probali i potvrdili napredak AMD Ryzen platforme u pogledu podrške radu brzim DDR5 modulima. Kombinacija AMD Ryzen 7000 procesora i B650 matične ploče, mogu uspešno da podrže rad DDR5 memorije do 8000 MHz i to bez ikakvih problema. Tokom prošle nedelje, korisnik pod pseudonimom Gaowan je postigao impresivnih 9058 MHz i pri tome koristio vrednost napona od 1.4 V, a što se ne svrstava u ekstremne overkloking pokušaje.

Yahoo
Za sada se još uvek ne zna kako je AMD-u pošlo za rukom da omogući ovo poboljšanje u radu memorije. Treba imati u vidu da AMD AM5 platforma ima staž od skoro godinu dana. Fokus žalbi u prethodnom periodu je bio na performansama koje nisu bile tako dobre kako je to očekivano. Problem je u tome što najnovija Zen 4 arhitektura počiva na čiplet dizajnu i korišćenju više silicijumskih čipova sa procesorskim jezgrima i zasebnim u kome je smešten memorijski kontroler. Zbog toga su memorijske performanse bile ograničene radom i karakteristikama Infinity Fabric magistrale, kojom su čiplet čipovi razmenjivali podatke sa sistemskom memorijom.
Sada se čitava situacija dijametralno promenila, pa umesto podrške DDR5 memoriji sa niskim radnim vrednostima, AMD Ryzen platforma je odjednom postala ona za rad sa najbržim primercima čija brzina prelazi vrednosti od 8000 MHz. Iako je podržana nominalna frekvencija sada značajno veća, to po automatizmu ne znači da je sada situacija perfektna.
Naime, prema izmerenim rezultatima vrednosti protoka podataka, AMD i dalje gubi od Intel konkurencije kada je memorija podešena na iste radne vrednosti. To znači da kada AMD Ryzen radi na DDR5-8000 specifikacijama, postiže slične rezultate kao Intel Core + DDR5-7000 kombinacija. AMD je upoznat sa ovom primedbom i prema rečima odgovornih, biće rešena kasnije pomoću fine optimizacije rada platforme, prenosi Kuai Technology.
Opširnije
Izvor: Benchmark.rs

Pogledaj vesti o: Intel

Nastavak na Piplmetar.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Piplmetar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Piplmetar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.