Izvor: RTS, 08.Dec.2022, 10:15

Vučević: Incidenti na severu KiM poruka Srbima da nisu poželjni

Ministar odbrane Miloš Vučević navodi za RTS da se nizom incidenata na severu Kosova i Metohije opet šalje poruka Srbima da oni nisu tu poželjni. Aljbin Kurti i njegova vlada hoće da potpuno očiste kosovskometohijski prostor od Srba. On želi da protera Srbe sa KiM, ističe Vučević. Naglasio je da je Srbija posvećena miru i očuvanju stabilnosti, ali i da je potrebna volja i želja i druge strane.
Dve detonacije čule su se sinoć u severnom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << delu Kosovske Mitrovice. Jedna detonacija bila je u Bošnjačkoj mahali, druga u Mikronaselju. Ovo je samo još jedan u nizu incidenata koji su poslednjih dana zabeleženi na Kosovu i Metohiji.

Miloš Vučević je, gostujući u Jutarnjem dnevniku, rekao da Aljbin Kurti povlači niz jednostranih poteza koji su usmereni na destabilizaciju i nepoštovanje svih sporazuma koji su postignuti.
"Ovo traje u kontinuitetu, pre svega izazvano jednostranim potezima administracije u Prištini. Nažalost, i sinoć je bilo aktivacija nekoliko topovskih udara u Bošnjačkoj mahali i Mikronaselju, najosetljivijem delu severne Kosovske Mitrovice s obzirom na to da tamo ima mešanog stanovništva i konstantno su prisutne tenzije", navodi Vučević.
Ukazuje na to da je istraga u toku i dodaje da nema povređenih, ni veće materijalne štete.
"Videćemo šta se sve tačno desilo. Ono sa čim naše službe raspolažu, ono što je nama dostupno kroz protok informacija jeste da nema povređenih i nije načinjena neka veća materijalna šteta. Ali nekome je očigledno odgovaralo da opet dođe do tenzija i prosto ne dozvoljava se ni za milimetar, ni za sekund da se taj nivo tenzije, napetosti, mogućnosti dalje eskalacije, spusti na neki razumniji, normalniji i racionalniji nivo i da se vrati forma dijaloga", kaže Vučević.
Sve što Kurti radi usmereno na čišćenje KiM od Srba 
Ukazuje na to da je cilj svih ciljeva Aljbina Kurtija da uplaši i protera Srbe sa Kosova i Metohije.
"Aljbin Kurti nizom incidenata na severu Kosova i Metohije opet šalje poruku Srbima: vi niste ovde poželjni i mi ćemo na silu provesti izbore 18. decembra. Aljbin Kurti i njegova vlada hoće da potpuno očiste kosovskometohijski prostor od Srba. On želi da protera Srbe sa KiM", ukazuje gost Jutarnjeg dnevnika.
Kaže da Srbi na KiM žive u strahu i da su godinama izloženi nekom vidu pritiska.
"Moramo da razumemo da taj ambijent za njih traje 23 godine, da su uz manje ili veće prekide, kraće ili duže prekide, konstantno izloženi nekim vidovima pritiska: ako nije problem lična karta, onda su problem tablice, ako nisu problem tablice, onda je poreska kontrola", ukazuje ministar.
U toku je jedan vid pritiska na porodicu Petrović u Velikoj Hoči, gde se već danima drži u blokadi njihova kuća, zbog sumnje da se navodno bavi ilegalnom proizvodnjom vina i rakije. 
"Evo sad vidite ovu sramotu u Velikoj Hoči, gde im smeta zato što neko proizvodi rakiju ili vino, a nije platio ne znam akcizu ili kakvu već poresku obavezu pa mora da se primeni sila. Njima je opkoljena kuća danima. Oni ne daju Srbima tamo da dišu", ističe gost Jutarnjeg dnevnika.
Posvećeni smo miru, ne ratuje nam se
Ukazuje da je Srbija posvećena miru i očuvanju stabilnosti, da je dijalog poželjan, te da će država činiti sve što može da sve ostane na političkom nivou. 
"I mi ćemo uraditi da tako ostane. Srbiji se ne ratuje, nama je cilj da Srbija ostane mirna, nama je cilj da region ostane u miru i stabilnosti, ali za mir i stabilnost je potrebna želja i volja drugih strana, ne samo srpske strane", naglašava Vučević.
Ističe da je Vojska Srbije najsnažniji, najjači garant očuvanja suvereniteta nezavisnosti naše države i najsnažniji odvraćajući faktor za sve one koji nam ne žele dobro.
"Ne igramo se ratnih igara ni junačenja, ali neće biti ni 'Bljeska', ni 'Oluje', ni 17. mart 2004. godine", poručuje gost Jutarnjeg dnevnika.
Tokom jučerašnjeg dana, dva džipa Kfora ušla su u dvorište dečjeg obdaništa "Naša radost" u Leposaviću.
"Ja možda mogu i da razumem da je moguće da je zaista došlo do greške oko nekog manevra, ajde da kažem, taktičkog manevra Kfora. Mi verujemo da je Kfor svestan svoje obaveze, on je garant mira i bezbednosti i zaštite svih građana na KiM", kaže ministar. 
Dodaje da postoji stalna dvosmerna komunikacija načelnika Generalštaba Vojske Srbije i komandanta Kfora. 
Novi tekst francusko-nemačkog predloga za KiM prosleđen je Beogradu i Prištini, a predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da novi predlog u odnosu na prethodni nije poboljšan u onome što je navažnije za Srbiju.
Kao dobar potez ocenjuje odlazak predsednika Aleksandra Vučića na Samit Evropska unija – Zapadni Balkan u Tirani.
Predsednik Vučić je čvrst lider
Govoreći o medijskim napisima da se spremao napad na Vučića, istakao je da je predsednik Srbije bio bezbedan, ali da ipak nisu slučajno u medijima plasirane vesti o ugroženosti.
"Predsednik ima svoju politiku i čvrst je lider, izaziva pažnju i negativne stavove. Ne bih voleo da su ga svi tamo hvalili, uplašio bih se za politiku Srbije", rekao je Vučević.
Dodao je da kad vidi da neko Vučića napada zbog Srbije, onda zna da se vodi dobra politika, i da se Srbija vratila sebi.
"Vojska Srbije biće neko ko stvara ambijent da Srbija sama o sebi odlučuje", poručio je gost Jutarnjeg dnevnika.
Pogledaj vesti o: Incident,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Milenko Jovanov iz SNS-a i Nebojša Zelenović iz Moramo - Zajedno o situaciji na KiM

Izvor: RTS, 08.Dec.2022

Od situaciji na Kosovu i Metohiji, Samitu EU - Zapadni Balkan u Tirani, smanjenju troškovi rominga između Zapadnog Balkana i Evropske unije za RTS su govorili Milenko Jovanov, predsednik poslaničke grupe Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve i Nebojša Zelenović, predsednik poslaničke...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.