SVIH 22 VOJNIKA BILI SU PRIPADNICI TAJNE JEDINICE KOMANDOSA: Novi detalji o padu američkog vojnog helikoptera

Izvor: SrbijaDanas.com, 16.Jun.2023, 20:55

SVIH 22 VOJNIKA BILI SU PRIPADNICI TAJNE JEDINICE KOMANDOSA: Novi detalji o padu američkog vojnog helikoptera

Poslati da izvrše krupnu operaciju

Ukupno 22 vojnika Sjedinjenih Država koji su povređeni u helikopterskom incidentu na severoistoku Sirije 11. juna bili su deo tajne jedinice komandosa Delta Force, izvestio je 13. juna "Njujork tajms", pozivajući se na tri visoka vojna zvaničnika.

Centralna komanda SAD potvrdila je incident >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u saopštenju od 12. juna. U saopštenju se navodi da je deset povređenih vojnika prebačeno u bolnice van regiona i da je istraga u toku.

Sabrina Sing, portparolka Pentagona, rekla je kasnije da je helikopter "imao problem sa jednim rotorom koji je prouzrokovao pad tokom poletanja".

Libanska televizija Al-Majadin saopštila je da se incident dogodio u bazi Šadadi, koja se nalazi na gasnom i naftnom polju u južnoj oblasti Hasake. U bazi se nalazi jedan od glavnih heliodroma koalicije predvođenih SAD u regionu, gde je obično raspoređeno skoro desetak jurišnih i transportnih helikoptera.

Pozivajući se na svoje izvore, "Njujork tajms" je preneo da je helikopter sa komandosima, MH-47 "Činuk", pao po očigledno dobrom vremenu i bez neprijateljske vatre.

Deset najteže povređenih vojnika prebačeno je u američku bolnicu u Nemačkoj, ali nijedan od njih nije životno ugrožen, dodaju izvori.

Prvi operativni odred specijalnih snaga - Delta, poznat kao Delta Force, su snage za specijalne operacije američke vojske, pod operativnom kontrolom Združene komande za specijalne operacije. Misije jedinice prvenstveno uključuju borbu protiv terorizma, spasavanje talaca, direktnu akciju i specijalno izviđanje, često protiv visoko vrednih ciljeva.

Incident se dogodio samo deset dana nakon što je "Vašington post" objavio izveštaj o navodnom planu iranskih snaga Kuds, Hezbolaha i sirijske obaveštajne službe da pokrenu nove napade na američke trupe u zemlji.

SAD imaju oko 900 vojnika u severoistočnom regionu Sirije i jugoistočnoj oblasti Al-Tanf pod izgovorom da se bore protiv ISIS-a. Ovo raspoređivanje nije sankcionisano od strane Damaska, koji smatra da je to nezakonita okupacija.

U martu su tri američke baze u Deir ez Zoru i Hasaki napadnute raketama i dronovima. U napadima, koje su navodno izvele snage koje podržava Korpus iranske islamske revolucionarne garde, izgubljen je život jednog američkog vojnog izvođača, a ranjeno je 23 pripadnika američke vojske i drugi američki izvođač. Tada su SAD odgovorile serijom vazdušnih napada na deo Deir ez Zora koji kontroliše sirijska vojska, ubivši osam boraca koje podržava Iran.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije čitajte OVDE.
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.