Radman o incidentu sa zastavom u Beogradu i putu Srbije prema EU koji ide i preko Hrvatske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Apr.2021, 14:03

Radman o incidentu sa zastavom u Beogradu i putu Srbije prema EU koji "ide i preko Hrvatske"

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman osudio je danas skidanje hrvatske zastave sa rezidencije ambasadora u Beogradu i poručio da takvi incidenti podgrevaju atmosferu mržnje, neprijateljstva i netolerancije.

Sigurno da takvi incidenti ne doprinose razumevanju odnosa, podgrevaju atmosferu mržnje, neprijateljstva, netolerancije. Nadamo se i želimo da odnosi između Hrvatske i Srbije budu dobri jer je to logično, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da imamo stabilne odnose, rekao je Grlić Radman, prenela je Hina.

Ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević izjavio je u četvrtak za N1 da nije slučajno što je sa njegove rezidencije u Beogradu skinuta hrvatska zastava i da taj incident odražava "deo atmosfere" u društvu koja nastavlja da se hrani govorom mržnje.

Nepoznati počinioci su najverovatnije u sredu rano ujutro skinuli zastavu sa zgrade koja ima video nadzor, ali nema čuvare, rekao je Biščević.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da se radi o "nepromišljenom i izolovanom aktu", nadajući se da on "neće baciti senku na napore da se odnosi Srbije i Hrvatske postave na nove osnove kako bi se u budućnosti neometano razvijali u duhu uzajamnog poverenja i saradnje".

Radman je dodao da zbog takvih incidenata "ne možemo govoriti o dobroj perspektivi odnosa, ne možemo govoriti o dobroj budućnosti, ali moramo verovati u dobru budućnost...".

Grlić Radman je najavio da 28. aprila dolazi u Suboticu na polaganje kamena temeljca za novu Hrvatsku kuću.

Jedna od tema biće i inicijativa za proglašenje bunjevačkog jezika službenim jezikom u Subotici, čemu su se usprotivili hrvatski jezikoslovci, a Grlić Radman ponovio da je to suprotno sporazumu o zaštiti nacionalnih manjina.

Dan ranije, dodao je on, predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović posetiće Petrinju.

Grlić Radman je istakao da put Srbije prema EU "ide i preko Hrvatske".

Pre ulaska Srbije u Uniju treba rešiti pitanja nestalih, univerzalne jurisdikcije, odštete logorašima, naveo je hrvatski ministar.

U hrvatskom Saboru osigurana su tri mesta za srpske predstavnike, a Hrvatska želi da Hrvati u Srbiji takođe budu predstavljeni, rekao je Grlić Radman.

Srbija ima status kandidata za EU od marta 2012. godine, a pristupni pregovori traju od januara 2014. godine.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Grlić Radman osudio skidanje hrvatske zastave sa rezidencije u Beogradu

Izvor: Nezavisne Novine, 23.Apr.2021

ZAGREB - Hrvatska se i nada i želi da ima dobre odnose sa Srbijom, jer su stabilni odnosi dvaju zemalja logični, izjavio je danas šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman, koji je osudio skidanje hrvatske zastave za rezidencije ambasadora u Beogradu.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.