23. april  2021. 13.58  | Izvor: Tanjug

Radman o incidentu sa zastavom u Beogradu i putu Srbije prema EU koji "ide i preko Hrvatske"

ZAGREB -

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman osudio je danas skidanje hrvatske zastave sa rezidencije ambasadora u Beogradu i poručio da takvi incidenti podgrevaju atmosferu mržnje, neprijateljstva i netolerancije.

Sigurno da takvi incidenti ne doprinose razumevanju odnosa, podgrevaju atmosferu mržnje, neprijateljstva, netolerancije. Nadamo se i želimo da odnosi između Hrvatske i Srbije budu dobri jer je to logično, da imamo stabilne odnose, rekao je Grlić Radman, prenela je Hina.

Ambasador Hrvatske u Srbiji Hidajet Biščević izjavio je u četvrtak za N1 da nije slučajno što je sa njegove rezidencije u Beogradu skinuta hrvatska zastava i da taj incident odražava "deo atmosfere" u društvu koja nastavlja da se hrani govorom mržnje.

gordan, grlic, radman

Nepoznati počinioci su najverovatnije u sredu rano ujutro skinuli zastavu sa zgrade koja ima video nadzor, ali nema čuvare, rekao je Biščević.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da se radi o "nepromišljenom i izolovanom aktu", nadajući se da on "neće baciti senku na napore da se odnosi Srbije i Hrvatske postave na nove osnove kako bi se u budućnosti neometano razvijali u duhu uzajamnog poverenja i saradnje".

Radman je dodao da zbog takvih incidenata "ne možemo govoriti o dobroj perspektivi odnosa, ne možemo govoriti o dobroj budućnosti, ali moramo verovati u dobru budućnost...".

Grlić Radman je najavio da 28. aprila dolazi u Suboticu na polaganje kamena temeljca za novu Hrvatsku kuću.

Jedna od tema biće i inicijativa za proglašenje bunjevačkog jezika službenim jezikom u Subotici, čemu su se usprotivili hrvatski jezikoslovci, a Grlić Radman ponovio da je to suprotno sporazumu o zaštiti nacionalnih manjina.

Dan ranije, dodao je on, predsednik vojvođanske vlade Igor Mirović posetiće Petrinju.

Grlić Radman je istakao da put Srbije prema EU "ide i preko Hrvatske".

Pre ulaska Srbije u Uniju treba rešiti pitanja nestalih, univerzalne jurisdikcije, odštete logorašima, naveo je hrvatski ministar.

U hrvatskom Saboru osigurana su tri mesta za srpske predstavnike, a Hrvatska želi da Hrvati u Srbiji takođe budu predstavljeni, rekao je Grlić Radman.

Srbija ima status kandidata za EU od marta 2012. godine, a pristupni pregovori traju od januara 2014. godine.

Srodne vesti