Izvor: Luftika.rs, 25.Feb.2020, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otpušteni niški žandarmi – državni neprijatelji br. 1 (VIDEO)

Posle šest godina sudskog procesa, ukidanja presude, pa ponovne potvrde i povećanja kazne, niški žandarmi koji su učestvovali 2014. godine u incidentu sa Andrejem Vučićem i Predragom Malim, dobili su otkaze.
Jedan od petorice vinovnika nemilih događaja, žandarm Zlatko Gigić, za emisiju „15 minuta“ otkrio je da su on i kolege osuđeni da budu socijalni slučajevi, jer su postali državni neprijatelji broj jedan. Smatra i da im je ukinuto Ustavom zagarantovano pravo na pravično >> Pročitaj celu vest na sajtu Luftika.rs << suđenje, pišu Južne vesti.
Podsećamo, žandarmi su obezbeđivali Paradu ponosa 2014. godine tokom koje su se sukobili sa bratom sadašnjeg predsednika Srbije Andrejem Vučićem i bratom trenutnog ministra finansija Predragom Malim.
U incidentu je još učestvovalo i, kako je tada rečeno, vojno obezbeđenje braće, mada su u Vojnoj policiji tvrdili da nisu bili u pratnji, jer je tada to bilo protivno zakonu.
– Kada je intervencija krenula, jednom se za pojasom video pištolj. Bilo je povika: ‘Pištolj!’, sama ta situacija je dobila na težini. Čim se pomene pištolj čovek se sam po sebi trzne i vidi opasnost. Niko od moje ekipe kod njih nije video nikakve legitimacije, niti se iko glasno deklarisao da se radi o vojnim policajcima na zadatku. Jedan pištolj je bio usmeren ka policijskom službeniku, izbijen je pištolj – prepričava događaj Gigić.
Žandarmi su osuđeni za krivično delo zlostavljanje i mučenje, dobili su otkaz, a Gigić smatra da se politička konotacija u ovoj priči nikako ne može izbeći.
– Cela ova situacija je dobila neku političku konotaciju, pa smo mi unapred osuđeni na socijalne slučajeve, jer je nama sigurno u Gradskoj upravi zabranjeno da radimo. A ko bi nas zaposlio u privatnom sektoru? Imao bi izuzetnih problema od strane bilo koje gradske vlasti. Bile bi razne inspekcije, kontrole. Jednostavno, mi smo sada u zemlji državni neprijateji broj jedan – rekao je Gigić.
Nakon incidenta, žandarmi su rekli da su išli na razgovor kod tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića. Detalje tog sastanka javnost nikada nije saznala, a Gigić ni sada nije želeo o tome da govori.
– Mislim da još uvek nisam spreman o tome da pričam. Nisam bio u tom delu. Raspolažem informacijama, ali ne bih o tome, da ne bi dobilo opet neku konotaciju napada na predsednika – priča Gigić.
O tome kako je od jednog od najperspektivnijih policajaca stigao do toga da mu se karijera gasi, žalbi Vrhovnom kasacionom i Ustavnom sudu, jer smatra da su im uskraćena prava zagarantovana Ustavom, o ostalim žandarmima učesnicima incidenta, kao i o celom događaju pogledajte u emisiji 15 minuta.

Kakve sramne uslove trpe srpske tekstilne radnice da bi zadržale posao






Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na Luftika.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Luftika.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Luftika.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.