Izvor: Danas, 16.Okt.2014, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Opozicija traži ostavku ministra policije

Beograd - Incident na stadionu Partizana tokom fudbalske utakmice Srbija - Albanija bio je tema i u Skupštini Srbije. Poslanici i vlasti i opozicije saglasni su da je incident na utakmici dobro planiran i da su građani Srbije osramoćeni. Opozicija apeluje i da Ministarstvo spoljnih poslova hitno uputi demarš albanskom ambasadoru, ali i traži hitnu ostavku ministra policije. Vlast odgovornim vidi strane zvaničnike, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << čija imena ne otkriva, a koji su, kako navode, urgirali da delegacija Fudbalskog saveza Albanije prisustvuje utakmici.

- Bezbednosni sistem Srbije na čelu sa ministrom policije pao je sinoć na ispitu. Ministar policije Nebojša Stefanović pokazao je da nije u stanju da organizuje bezbednost na visoko rizičnom događaju i zbog toga mora hitno da podnese ostavku, poručio je juče Borislav Stefanović , šef poslaničke grupe Demokratske stranke, dodajući da su građani Srbije poniženi i da je bila ugrožena i bezbednost predsednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je utakmicu pratio iz lože.

Prema Stefanovićevim rečima, ta jeftina bespilotna letelica, koja je uletela na stadion, mogla je da nosi eksploziv i da ugrozi bezbednost ljudi i predsednika Srbije, koji je sedeo nekoliko stotina metara dalje. Zato, ističe poslanik DS, nije dovoljan zahtev za hitnu istragu, ona se podrazumeva, niti ukazivati na bruku i sramotu države i naroda.

- Posle svega, posle prebijanja brata premijera Srbije Andreja Vučića, ovo je kulminacija i apsolutni dokaz nesposobnosti ministra policije Nebojše Stefanovića i bezbednosnih službi, koje su, odreda, pale na ispitu sinoć, rekao je Borislav Stefanović, istovremeno osuđujući i ponašanje i provokacije albanskih navijača. Na pitanje novinara, da li bi, posle incidenta, trebalo otkazati državnu posetu albanskog premijera Beogradu Edija Rame, Stefanović je dogovorio da je ta odluka sad na Vladi Srbije.

- Ako se ustanovi da je u incidentu učestvovao brat Edija Rame, i ako je tačna izjava albanskog premijera, ne vidim kako i o čemu bi se razgovaralo sa njim, u kakvoj atmosferi. Posle nekoliko decenija smo se vratili na početak u tom procesu, rekao je Stefanović i ukazao da se takvi incidenti prave sa namerom da se baci senka i zaustavi proces normalizacije odnosa u regionu.

Predsedavajući skupštinskog odbora za Kosovo Milorad Drecun izjavio je da je incident na utakmici Srbija - Albanija dobro planirana, danima pripremana diverzija iza koje stoji zvanična Tirana.

- Ovako brutalno, dosad neviđen pokušaj zloupotrebe sportske manifestacije, zarad promocije jednog anticivilizacijskog projekta „Velike Albanije“ ne sme ostati bez posledica. Poslata je destabilizirajuća poruka, a o tome svedoče i incidenti koji su u sledili na Kosovu, u Beču, Bujanovcu, što govori da Albanija ne može da prihvati da sa Srbijom gradi dobrosusedske odnose. Dok ne dobijemo izvinjenje Albanije i premijera i dok ne budu kažnjeni krivci za incident, bespredmetno je uopšte razgovarati o saradnji i poboljšanju dobrosusedskih odnosa dve zemlje, rekao je Drecun i dodao da bi brat Edija Rame trebalo da objasni sa kim je dan uoči utakmice dogovarao događaje koji su usledili.

Drecun je odgovarajući na pitanje o odgovornosti ministra policije, međutim, rekao da bezbednost na utakmici nije bila ugrožena, jer je reč o „političkoj diverziji“, koju „nije bilo moguće predvideti“, jer je do sada neviđena na sportskim terenima. „Ne može se prebacivati odgovornost na MUP Srbije. Ministar Stefanović je uradio sve što je moglo, ali ovo je do sada neviđen događaj“, naveo je Drecun i dodao da nije Nebojša Stefanović izazvao incident.

Marko Đurišić, poslanik Nove demokratske stranke, izjavio je da je obaveza države Srbije da istraži šta se dogodilo tokom utakmice Srbija - Albanija i šta su tamo tražili ljudi, koji su odranije poznati kao prestupnici, a Zoran Živković je ocenio da su bezbednosne službe zakazale, jer postoje tehnički uređaji koji su mogli da spreče poletanje letelice sa albanskom zastavom.

Pajtić: Neprihvatljivo disciplinovanje RTS-a

- Apsolutno je nedemokratski da ministar policije umesto da podnese ostavku zbog jučerašnjih događaja na fudbalskoj utakmici između Srbije i Albanije, javno disciplinuje javni servis. Nije Radio-televizija Srbije policijska stanica, niti se njome upravlja pendrekom. Ministar Stefanović je sada zapravo zatražio od novinara da oni obezbeđuju stadion i da jure navijače umesto njega, rekao je Bojan Pajtić, predsednik Demokratske stranke. On je dodao da je vređanje premijera neprihvatljivo nezavisno od toga ko tu funkciju vrši, ali da je to i ponašanje ministra policije, jer dobar deo odgovornosti za događaje snosi resor kojim on rukovodi.

- Pitanje je šta bi se dogodilo da je umesto transparenta tzv. velike Albanije, za letelicu bila zakačena eksplozivna naprava? To dovoljno govori koliko je bezbednost skupa bila narušena. Zbog svega toga Demokratska stranka od ministra traži da, umesto što disciplinuje RTS i prebacuje odgovornost na druge, podnese ostavku, zaključuje Pajtić. D. D.
Pogledaj vesti o: Partizan,   Fudbal,   Utakmica Srbija Albanija

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.