Izvor: Danas, 13.Apr.2015, 07:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Okidač

Višegodišnje trajne napetosti i nasilje na severu Kosova i Metohije uoči jučerašnje proslave najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsenja Gospodnjeg prošle nedelje dobili su novi intenzitet. Poslednja tri dana protekle nedelje u severnom delu Kosovske Mitrovice dogodilo se više incidenta u kome su žrtve bili maloletnici.

Njihov nacionalni identitet u normalnom svetu bio bi nebitan, ali u uzavrelim kosovskim (ne)prilikama >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << statistike su gotovo neophodne - najpre je jedan mladi Srbin izboden nožem, potom su dvojica bošnjačkih i trojica albanskih mladića pretučeni, a onda se pojavila i vest o nestanku 17-godišnjeg Albanca, za kojim su u vreme pisanja ovog komentara tragali KFOR, KPS, vatrogasci i Kosovske bezbednosne snage, koje Priština pokušava da transformiše u vojsku samoproglašene kosovske države.

KFOR je ovu združenu akciju iskoristio da saopšti da će KBS na severu KiM uspostaviti privremeni ronilački centar na južnoj obali reke Ibar, sa zadatkom da "pomogne civilnim vlastima u vanrednim situacijama". Novim ovlašćenjima KBS na severu KiM prethodila je vest da se, u skladu sa Briselskim sporazumom, 20 Srba vratilo u Carinu Kosova, koju su napustili 2008. posle jednostranog proglašenja nezavisnosti, ali je to ostalo u medijskoj senci maloletničkog nasilja. Zbog naglo pogoršane bezbednosne situacije tokom vikenda su se sastali kosovski gradonačelnici iz severnog srpskog i južnog albanskog dela Kosovske Mitrovice Goran Rakić i Agim Bahtiri, koji su zatražili "smirivanje brzo narastajućih tenzija" u oba dela grada i veće prisustvo međunarodnih snaga bezbednosti". Oni su apelovali i na političke predstavnike iz Beograda i Prištine da "svojim autoritetom i transparentnim radom zaštite sve građane od eventualnih neželjenih posledica".

Rakićeva strahovanja da bi poslednji incidenti mogli biti "okidač većeg nasilja", potvrđuje i iskustvo martovskog pogroma nad Srbima na KiM 2004, koje je krenulo upravo iz Kosovske Mitrovice kada su Albanci iz južnog upali u severni deo grada zbog davljenja albanske dece u Ibru, za šta su lažno bili optuženi Srbi. Situacija je sada utoliko napetija što od jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti zapadni diplomatski izvori spekulišu da je neposlušni ubedljivo većinski srpski sever KiM viđen za neku vrstu kosovske "Oluje", kao da pokušaj njegove integracije u pravni i politički sistem samoproglašene kosovske države uz pomoć briselskih sporazuma i dogovora nekome nije dovoljan.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.