DETALJI INCIDENTA KOD TIVTA: Jahta koja je jutros izgorela pripada čuvenom SRPSKOM HIRURGU

Izvor: SrbijaDanas.com, 05.Sep.2019, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DETALJI INCIDENTA KOD TIVTA: Jahta koja je jutros izgorela pripada čuvenom SRPSKOM HIRURGU

Poznat po spasavanju banjalučkih beba

Pripadnici Službe zaštite i spasavanja Tivat jutros su u 10 sati ugasili požar na jahti "Kohinoor" koja je teško oštećena u požaru u akvatorijumu Porto Montenegra.

U trenutku izbijanja požara na jahti su bili vlasnik plovila Mihajlo Vukas (80), koji je zadobio lakše opekotine, njegova supruga Mirjana (83) i njihov neimenovani prijatelj. Vukasu je pomoć pružila tivatska Služba hitne pomoći nakon čega je upućen na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kućno lečenje dok je dvoje njegovih saputnika prošlo bez povreda.

Prema nezvaničnim informacijama, tokom plovidbe jahte, koja je na stalnom vezu u gradskoj luci Kalimanj, iz motora je počeo da izbija dim, a plamen je ubrzo zahvatio instalacije.

Vukas je istražnim organima rekao da je u pitanju kvar na instalacijama zbog čega je jahta nedavno i bila na remontu. U trenutku izbijanja požara deset metara duga jahta plovila je ispred marine Porto Montenegro.

Služba zaštite i spasavanja je na svojoj Fejsbuk stranici objavila informaciju o ovoj intervenciji.

#HronikaCG Gori jahta u Tivatskom zalivu - https://t.co/Yhez7z3FkB

— Vijesti (@Vijestime) September 5, 2019

Inače, Vukas je poznati kardiohirurg, a za sebe kaže da je i Srbin i Crnogorac, ali i švedski Nišlija. Odrastao je i studirao u Beogradu, a već 50 godina živi i radi u Švedskoj.

U njegovoj bogatoj biografiji piše da je bio "akcijaš, vojnik JNA, motonautičar i gimnastičar".

Vukas je kao hirurg JNA devedesetih spasavao borce, ali i civile i decu. Kako bi pomogao da se kiseonik dopremi bebama u Banjaluci 1992. godine postao je i mason najvišeg stepena u loži "Karl Fridrih Eklef" u Geteborgu.

Nosilac je Jugoslovenskog ordena za hrabrost, dva ordena za humanitarni rad Austrije i Švajcarske, a dobitnik je i zlatne medalje za naučno-istraživački rad Akademskog naučnog kluba iz Švedske i zlatne medalje Bratstva slobodnih zidara Švedske.

Dobitnik je i priznanja za životno delo i to od Akademije "Ivo Andrić" i Matice iseljenika Srbije, a Udruženje Topličana mu je dodelilo priznanje za izuzetne zasluge "Jug Bogdan". Zlatnu značku je dobio i od Kazneno-popravnog zavoda Srbije.

Rukovodilac je projekta "Arterioskleroza, hipertenzija, aneurizma aorte, aritmija, iznenadna smrt" i tvorac teorije o pravim uzrocima ovih pojava koja je izazvala burna reagovanja u naučnim krugovima, a posebno u američkom zdravstvu i farmaceutskoj industriji. Jedan je od osnivača kluba "Sinđelić" u Geteborgu, a osnovao je Sekciju Srpskog lekarskog društva i informativnog centra Srbije u Švedskoj.

Predsednik je Skupštine Matice iseljenika Srbije, a od ove godine i član Udruženja književnika Srbije.

Snimak iz Crne Gore za NEVERICU: Pijani mladić ušao u tuđi stan, kada se probudio nije znao šta ga je SNAŠLO (VIDEO)
Pogledaj vesti o: Incident

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.