Guild Wars 2: Zdravorazumska (r)evolucija

Izvor: GameInfusion.net, 03.Feb.2012, 23:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Guild Wars 2: Zdravorazumska (r)evolucija

MMO igre su dugo kopirale jedna drugu, jer se mnogi razvojni timovi trude da isprave nedostatke određenih mehanika konkurencije, bez razmišljanja o značajnijim inovacijama. Usled takvog stanja MMORPG tržišta gejmeri su polarizovani između onih koji ne žele da se zanose ovakvim igrama i onih koji upravo očekuju jedno te isto, samo u nešto izmenjenoj i poboljšanoj varijanti.
 
Ako ne volite standardne MMO igre za koje do sada znate, a ipak želite da probate neku drugačiju >> Pročitaj celu vest na sajtu GameInfusion.net << online zanimaciju, onda Guild Wars 2 dolazi k’o naručen. Na osnovu svega što smo videli (a videćemo uskoro još mnogo toga više) veoma talentovani tim ArenaNet predvodi talas nove generacije MMO igara koje će biti pristupačnije širem krugu igrača.
 
Guild Wars 2 ne želi da ima bilo šta sa ustaljenim MMO obrascima. Ova igra je smeštena u dinamičan univerzum, koji je persistentniji nego bilo koji drugi u žanru. To znači da svet ne postoji zbog vas, nego mimo vas - postoje događaji lokalnog, kao i globalnog karaktera koji menjaju okruženje i stanje na terenu, bez obzira da li ste u njima učestvovali ili ne. Uprkos ovakvom pristupu, iskustvo je dovoljno lično i ukrojeno vašem načinu igranja, tako da se nećete osećati otuđeno.
 
Zamislite lokaciju iz igre - selo koje je napadnuto od strane kentaura. Zavisno od vašeg nivoa, vi možete učestvovati u odbrani sela na više načina. Možda budete imali zadatak da gasite vatru i da se obračunate sa manje moćnim napadačima, a ako ste jači bićete na prvoj liniji fronta. Globalno, svi igrači zahvaćeni ovim događajima mogu da uspeju ili ne u odbrani sela. Na kraju rata, stanje neće biti resetovano na početno, već će se otvoriti sasvim nove mogućnosti sa realnim posledicama po sve. Zahvalni meštani imaće za vas tonu novih misija i zadataka, a vrata prodavnica i drugih lokacija biće otvorena.
 


Ako, pak, ne uspete da odbranite naselje, kentauri će nastaviti sa napadima. Možda budu odlučili da sruše obližnju branu, što će imati definitivan uticaj na svet.
 
Najlepše od svega, da bi igrali kooperativno Guild Wars 2, tj. da bi se borili u društvu, ne morate da formalizujete vaš odnos. Ne morate da chatujete, pravite klanove, a zahvaljujući fleksibilnom sistemu napredovanja više ne morate da brinete ni o tradicionalnoj Tank/Healer/DPS strukturi družine! Čak se i misije dobijaju na više načina nego do sada, od različitih NPC-a i situacija koje vrebaju na svakom uglu.
 
Suptilniji način pozivanja na druženje i akciju i prirodniji način dobijanja misija čine Guild Wars 2 idealnim za početnike. Kada se na to doda umetnički stil koji nije generičan i prelepa grafika, iskustvo igranja Guild Wars 2 je veoma prijatno, lišeno suvoparnih misija i napornog upoznavanja sa složenim mehanikama igre.
 
Na početku igre biraćete između pet rasa i osam profesija (klasa).
 
Profesije se dele u tri kategorije: scholars nose light armor, avanturisti medium, dok je težak oklop rezervisan za vojničke profesije. Ne postoji healerska klasa, a imajući u vidu nivo fleksibilnosti gameplay-a moguće je da očistite neku regiju družinom sastavljenom samo od pripadnika iste profesije, a da sve potrebe igrača budu zadovoljene.
 
Profesije su Elementalist, Warrior, Ranger, Necromancer, Guardian, Thief, Engineer i Mesmer. Svaku od profesija i rasa detaljnije ćemo predstaviti u narednim tekstovima.
 
Guild Wars 2 akcenat stavlja na kvalitet veština i sposobnosti, a ne na kvantitet. Zato će svaka profesija na raspolaganju imati deset skillova.
 
Prvih pet biće definisani kombinacijom profesije i oružija. Svako oružije sa sobom nosi pet veština, tako da promena oružija značajno menja način igranja. Ovo omogućava gotovo real-time prilagođavanje situaciji na terenu - pa ćete zavisno od družine i vrste protivnika imati prilike da, u okviru iste profesije, igrate na različite načine.
 


Svako oružije donosi jedinstvene sposobnosti prilagođene specifičnoj klasi. Isto oružije donosi različite sposobnosti različitim profesijama.
 
Šesti skill je uvek healerskog karaktera. Slotovi od broja sedam do devet nemaju definitivnu namensku ulogu, već se ove veštine stiču tokom igre i zavise od igrača do igrača. Deseti skill je zaključan na početku. Reč je o elitnoj veštini svojstvenoj svakoj klasi.
 
Level cap biće na 80. nivou, a problem grindovanja ArenaNet pokušava da reši sidekick sistemom. Vaš "pomoćnik" će taj pogani posao raditi za vas. Guild Wars 2 ima i PvP, kao i World PvP, koji predstavlja veliki globalni sukob u persistentnom svetu. Igrači će imati priliku da upadnu u ovaj PvP mod kada to žele.
 
Inače, borba je brza i dinamičnija u odnosu na većinu MMO naslova. Guild Wars 2 ne daje likovima mana pool koji se crpi za upotrebu sposobnosti, već svaka, kao ograničenje, ima samo svoj cooldown period. Takođe, vaš lik može da se bori i kreće istovremeno, a postoji i dodge mehanika izbegavanja udara, koja se aktivira duplim pritiskom na taster za kretanje (npr. dva puta povezano "A" za dodge na levo).
 
Svet igre Guild Wars 2 predstavićemo detaljnije u nekom od narednih tekstova posvećenih ovom MMO-u, tako da ćemo se za sada pozabaviti njegovim najzanimljivijim elementom.
 
Podvodno istraživanje je mnogo više od toga: trećinu Guild Wars 2 univerzuma čini voda. Pod vodom (svi igrači imaće način da dišu) postoje sasvim druge sposobnosti i drugačija oružija. Možete, na primer, kao inžinjer da hvatate vaše protivnike u mrežu. Postoji i mogućnost da ih smestite u vazdušni mehur i pošaljete nazad na površinu. Ispod vode nalaze se mnoge destinacije, kao i čitavi gradovi, sa svim elementima koje možete naći i na površini.
 
Guild Wars 2 beta za medije počinje u februaru. Ostali igrači mogu se nadati beta pristupu tokom marta i aprila. Guild Wars 2 izlazi tokom godine.
 
Za sve ostale detalje pogledajte Guild Wars 2 u našoj bazi igara.
 

Nastavak na GameInfusion.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GameInfusion.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GameInfusion.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.