Final Fantasy XIV opis

Izvor: GameInfusion.net, 13.Okt.2010, 23:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Final Fantasy XIV opis

Postoji razlog zbog kojeg se retko ko usuđuje da pokuša da razvije MMORPG naslov za konzole. U teoriji, sve je moguće. Međutim, kada se jedan Blizzard ili Bioware nisu usudili na ovakav potez, onda vam to najbolje govori koliko je takav poduhvat realno moguć. Naravno, arhitekturu platforme može da savlada svako, online podloga je tu, ali prilagoditi tako kompleksne igre kontroleru, koji definiše svest i išćekivanja korisnika konzola, nije lako izvodljivo. Zato i ne čudi genocidan rezultat Square Enix-a, poznatiji kao Final Fantasy XIV.

Prvi MMORPG za konzole bio je Final Fantasy XI, koji je sasvim pristojno prošao na PS2 platformi. Ohrabljeni uspehom ove igre, čelnici Sqaure Enix-a odlučili su se za još jednu baziranu na pretplati. Zašto platiti samo jednom i igrati se uvek, zar mesečna pretplata nije bolje rešenje? Svakako, ovo i nije neka filozofija, ali, opet, odluka za razvoj ovakve igre ne donosi se olako. Naime, konkurencija je prejaka i zove se World of Warcraft. To ostvarenje nateralo je i bolje MMORPG naslove da budu bazirani na free-to-play modelu od samog početka, ili, da se vremenom prebace na tu metodu ostvarivanja profita. Final Fantasy franšiza, na svu sreću, poseduje veoma posvećenu i veliku zajednicu. Samo zahvaljujući toj bazi, FFXIV neće proći kao nesretni APB.

Naravno, poređenja sa APB-om nisu naročito relevantna. Final Fantasy XIV je neuporedivo bogatiji naslov, sasvim drugačije žanrovske orijentacije. Ali, čoveče, APB je bio loš MMORPG, trajao je kraće od bombardovanja SRJ, ali nam se čini da ga FFXIV ne bi nadživeo, da umesto cifre XIV ne nosi ništa. Jednostavnije, da Final Fantasy serijal počinje sa ovom igrom, to bi mu, ujedno bio i kraj.



Koncept na kome je Final Fantasy XIV izgrađen sasvim je zadovoljavajuć i inovativan je. U prvom redu, tu je fleksibilna pripadnost klasi: funkcija kojom se tek eksperimentiše i koju ćemo, sasvim sigurno, još puno puta videti u MMORPG naslovima budućnosti. Naime, oružije kojim opremite lika, ujedno će determinisati i njegovu klasu. Iskusniji ljubitelji žanra odmah će ceniti beskrajnu kombinatoriku koja dolazi sa ovim pristupom. Gotovo istovremeno, možete biti bilo ko, a razvoj vašeg lika ide u veoma različitim pravcima.

Druga stvar koja je, samo u osnovi ok, je crafting sistem. Sem kupovine nekog jakog predmeta, najčešće je jedini način da stignete do nečeg posebnog, tako što će te ga napraviti. Međutim, kao i sve drugo u ovoj igri, uhodavanje je predugačko. Naime, FFXIV vam nikada neće eksplicitno, ma ni indirektno, objasniti šta trebate da uradite. O ovome će biti više reči nešto kasnije, a važno je, sada, da se ta osobina provlači i kroz crafting sistem. Proces kreiranja nekog predmeta, naravno, oslanja se na interakciju sa drugim igračima, ali džaba sve to kada je tržišni sistem (market) očajan. Ne postoji opcija za pretraživanje onoga što vam treba, niti ima indicija ko bi to mogao da ime: moraćete da klikćete, i skrolujete, i skrolujete, i skrolujete... Totalno frustrirajuće.

Ali dok stignete do ove frustracije više nećete ni imati kosu za čupanje. Očekivali smo da će MMORPG koji će se pojaviti i za PS3 simplifikovati mnogo stvari. But noooo... Jednostavna procedura kreiranja naloga predstavlja birokratsku noćnu moru. To je, tek početak neprijatnih iznenađenja. Sa prvim pokretanjem neke igre većina igrača odlučuje se za "čačkanje" po settings opciji. Međutim, ako budete želeli da konfigurišete video podešavanja, bićete primorani da izađete iz ovog naslova, i da uradite ovu jednostavnu operaciju u posebnom programu. Da li su ljudi iz Square Enix odigrali...

Nastavak na GameInfusion.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GameInfusion.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GameInfusion.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.