Uhapšen osumnjičeni za prenos računarskih virusa

Izvor: Blic, 11.Mar.2011, 21:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen osumnjičeni za prenos računarskih virusa

BEOGRAD - Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili su danas Atilu Alaćana (27) iz Subotice, zbog sumnje da je počinio krivična dela protiv bezbednosti računarskih podataka, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

U saopštenju se navodi da je Alaćan uhapšen u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom u Beogradu, a osumnjičen je za dela koja se odnose na pravljenje i unošenje računarskih virusa, računarske prevare i pranje novca.

Osumnjičeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je u junu 2010. godine kupio računarski virus, potom ga sačuvao na zakupljenom serveru, a zatim ga je putem Interneta uneo u više od 1.000 računara širom sveta, stvarajući takozvanu "botnet" mrežu kojom je upravljao sa svog servera.

Koristeći zaražene računare, osumnjičeni se registrovao na torent sajtovima i postavljao fajlove sa nazivima filmova, koji nisu sadržavali film već reklamu koja je upućivala na Internet sajt koji je kreirao, kako bi se preko njega preuzimali softverski sadržaj, lažno prikazujući da je sadržaj postavljenog fajla film.

Ovako neregistrovanu uslugu, Alaćan je naplaćivao od jedne kanadske kompanije koju je doveo u zabludu i od nje za devet meseci naplatio preko svog deviznog računa više od 70.000 američkih dolara.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti priveden nadleženom istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu, piše u saopštenju MUP-a.

Povezane vesti: Arkanov telohranitelj novcem od iznuda kupovao stanove Uhapšena četiri mladića zbog razbojništva MUP: U Srbiji i Crnoj Gori uhapšeno 17 osoba Uhapšeni zbog neovlašćenog organizovanja igara na sreću Uhapšen zbog sumnje da je "oprao" 450 miliona dinara
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.