Uhapšen zbog računarske prevare

Izvor: RTS, 11.Mar.2011, 20:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen zbog računarske prevare

Atila Alaćan iz Subotice uhapšen je zbog sumnje da je putem računarske prevare oštetio jednu kanadsku kompaniju za 70.000 američkih dolara.

Policija u Subotici uhapsila je Atilu Alaćana iz Subotice zbog sumnje da je softverskom prevarom, u roku od devet meseci, od jedne kanadske kompanije ostvario dobit od 70.000 američkih dolara.

Policija u saopštenju navodi da je Alaćan (27) osumnjičen da je juna 2010. godine kupio računarski virus, potom ga sačuvao >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << na zakupljenom serveru, a zatim ga je putem internet mreže uneo u preko 1.000 računara širom sveta, stvarajući takozvanu "botnet" mrežu kojom je upravljao sa svog servera.

Koristeći zaražene računare, osumnjičeni se registrovao na "torent" sajtovima i postavljao fajlove sa nazivima filmova, bez filmova, već sa reklamom koja je upućivala na Internet sajt koji je on kreirao.

Na taj način, korisnici bi preko tog sajta preuzimali softverski sadržaj, lažno prikazujući činjenicu da je sadržaj postavljenog fajla, film.

Ovako neregistrovanu uslugu Alaćan je naplaćivao od jedne kanadske kompanije koju je doveo u zabludu i od nje, za devet meseci, naplatio preko svog deviznog rauna iznos od preko 70.000 američkih dolara, znajući da ta sredstva potiču od nedozvoljene računarske mreže sačinjene od zaraženih računara kojima je upravljao.

Alaćan će, uz krivičnu prijavu, biti priveden istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu.
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

UTAJIO 21,6 MILIONA DINARA POREZA

Izvor: Kurir, 11.Mar.2011

BEOGRAD - Poreska policija podnela je Osnovnom javnom tužilaštvu u Subotici krivičnu prijavu protiv D. L. iz Kanjiže, zbog sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja i oštetio državni budžet za oko 21,6 miliona dinara, saopštilo je danas Ministarstvo finansija!..Osumnjičeni je, u nameri...

Nastavak na Kurir...

Dolijao haker iz Subotice

Izvor: Mondo, 11.Mar.2011

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili su danas Atilu Alaćana iz Subotice zbog sumnje da je putem računarske prevare oštetio jednu kanadsku kompaniju za 70.000 američkih dolara.

Nastavak na Mondo...

Uhapšen haker u Beogradu

Izvor: S media, 11.Mar.2011

Pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala uhapsili su danas Atilu Alaćana (27) iz Subotice, zbog sumnje da je počinio krivična dela protiv bezbednosti računarskih podataka, saopšteno je iz MUP-a Srbije. ..U saopštenju se navodi da je Alaćan uhapšen u saradnji sa Višim javnim...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.