Uhapšen zbog računarske prevare

Atila Alaćan iz Subotice uhapšen je zbog sumnje da je putem računarske prevare oštetio jednu kanadsku kompaniju za 70.000 američkih dolara.

Policija u Subotici uhapsila je Atilu Alaćana iz Subotice, zbog sumnje da je softverskom prevarom, u roku od devet meseci, od jedne kanadske kompanije ostvario dobit od 70.000 američkih dolara.

Policija u saopštenju navodi da je Alaćan (27) osumnjičen da je juna 2010. godine kupio računarski virus, potom ga sačuvao na zakupljenom serveru, a zatim ga je putem Internet mreže uneo u preko 1.000 računara širom sveta, stvarajući takozvanu "botnet" mrežu kojom je upravljao sa svog servera.

Koristeći zaražene računare, osumnjičeni se registrovao na "torent" sajtovima i postavljao fajlove sa nazivima filmova, bez filmova, već sa reklamom koja je upućivala na Internet sajt koji je on kreirao.

Na taj način, korisnici bi preko tog sajta preuzimali softverski sadržaj, lažno prikazujući činjenicu da je sadržaj postavljenog fajla, film.

Ovako neregistrovanu uslugu Alaćan je naplaćivao od jedne kanadske kompanije koju je doveo u zabludu i od nje, za devet meseci, naplatio preko svog deviznog računa iznos od preko 70.000 američkih dolara, znajući da ta sredstva potiču od nedozvoljene računarske mreže sačinjene od zaraženih računara kojima je upravljao.

Alaćan će, uz krivičnu prijavu, biti priveden istražnom sudiji Višeg suda u Beogradu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 03. јун 2024.
24° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије