Skinhedsi napadaju studente koji blokiraju fakultete

Izvor: S media, 23.Okt.2011, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skinhedsi napadaju studente koji blokiraju fakultete

Nekoliko skinhedsa pokušalo da upadne u zgradu Filološkog fakulteta, ali ih studenti isterali. Ispred ulaza u zgradu Filozofskog fakulteta bacili baklju.

Grupa od petnaestak mladih skinhedsa, koje očevici opisuju kao "neonaciste", ubacila je baklju pred ulaz Filozofskog fakulteta sinoć oko 21.30 sati, nakon što je provocirala studente koji tamo protestuju držeći pojedine slušaonice u blokadi.

Prema rečima studenata koji su bili očevici, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << grupa ekstremnih desničara okupila se ispred zgrade i provocirala studente povicima. Dobacivali su im da izađu napolje i uzvikivali "Srbija, Srbija!".

Nakon nešto više od pola sata provociranja, bacili su zapaljenu baklju na ulaz u fakultet i pobegli.

Agenciji Beta u MUP-u Srbije je potvrđeno da je na zgradu Filozofskog fakulteta u

Beogradu večeras bačena baklja i da nema povređenih, niti je pričinjena materijalna šteta.

Studenti blokirali i Filozofski fakultet

Ministarstvo prosvete odbilo zahteve studenata

Anarhisti: Proteste organizuje Plenum

Petorica mladića, za koje se pretpostavlja da su takođe pripadnici desničarske grupe, prethodno je čak ušla na Filološki fakultet.

Oni su bahato prošetali kroz hol, navodno su čak i fotografisali pojedine "komunjare" sa crvenim trakama zbog dežurstva, došli su do "spavaonice" u kojoj studeti borave, a nakon toga istrčali i pobegli napolje. Pojedini studenti tvrde da su ih oni isterali.

Kako kažu studenti sa Filozofskog, već su u toku dana viđali grupe neonacista kako prolaze pored fakulteta. Oni smatraju da je ovo jedan od vidova pritiska na njih kako bi prekinuli blokadu, kao i da je ovaj događaj odgovor na jučerašnju izjavu rektora Univerziteta u Beogradu Branka Kovačevića da Filološki fakultet blokiraju marksisti.

Studenti koji blokiraju nastavu na Filološkom i Filozofskom fakultetu nisu zadovoljni jučerašnjih ishodom pregovora sa Ministarstvom prosvete i dalje zahtevaju da se školarina smanji na iznos od tri minimalne plate i da uslov za upis godine na budžet bude 48 bodova. Oni traže i ukidanje rangiranja, kao i ponovno uspostavljanje i regulisanje apsolventskog staža.

Kako su večeras izjavili za "Blic", nastaviće da blokiraju ove fakultete.

(BlicFoto: Blic)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.