Selaković: Čvrsto opredeljenje Venecuele za razvoj sveukupnih odnosa sa Srbijom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2022, 07:02

Selaković: Čvrsto opredeljenje Venecuele za razvoj sveukupnih odnosa sa Srbijom

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković je sastancima sa najvišim zvaničnicima Venecuele završio višednevnu posetu državama Latinske Amerike i izjavio da su svi sagovornici sa kojima se sastao u Кarakasu čvrsto opredeljeni za razvoj sveukupnih odnosa sa Srbijom.

"Nakon velikog broja sastanaka u Кarakasu mogu da konstatujem da je ova poslednja poseta u nizu tokom latinoameričke turneje protekla više nego odlično”, rekao je ministar Selaković koji se u Кarakasu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sastao sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom, ministrom spoljnih poslova Кarlosom Fariom, potpredsednikom Venecuele zaduženim za ekonomska pitanja koji je istovremeno ministar za naftu, ministrima turizma, trgovine, poljoprivrede i sporta i omladine, kao i sa nekadašnjim ministrom spoljnih poslova, a danas direktorom Centra za privlačenje investicija Feliksom Plasensiom.

Sumirajući posetu Venecueli, ministar Selaković je naveo da su svi sastanci protekli u odličnom, prijateljskom duhu i izrazio uverenje da u godinama koje su pred nama možemo da produbljujemo saradnju na obostranu korist.

Šef srpske diplomatije naglasio je da Venecuela podržava politiku očuvanja Кosova i Metohije u okviru Republike Srbije, poštovanje principa načela teritorijalnog integriteta i suvereniteta i nemešanja u unutrašnje poslove država.

"Venecuela je neko ko nas aktivno podržava u svakoj međunarodnoj organizaciji i svojim glasom daje maksimalan doprinos da Priština ne uđe u različite međunarodne organizacije", rekao je Selaković i naveo da Venecuela to ne radi ni iz kakve računice, nego zato što su prijatelji i zato što čvrsto veruju u poštovanje osnovnih principa međunarodnog prava i međunarodnog pravnog poretka.

Ministar Selaković preneo je da su izvanredni domaćini u Кarakasu pokazali divljenje prema reformama koje je Srbija sprovela pod rukovodstvom predsednika Aleksandra Vučića i suverenoj i nezavisnoj spoljnoj politici koju naša država vodi.

"Naši prijatelji iz Venecuele željni su da u Srbiji vide svoja vrata ka evropskom kontinentu i zainteresovani su za uspostavljanje saradnje, na prvom mestu na ekonomskom planu, a onda i na polju obrazovanja, kulture, sporta, turizma, savremenih tehnologija, ali i razmene iskustava u oblasti privlačenja investicija. Pokazali su i veliki stepen interesovanja za razvoj događaja u našem delu Evrope, u našem regionu", naveo je šef srpske diplomatije.

Ministar Selaković je izrazio uverenje da se pred Srbijom i Venecuelom, koje ove godine proslavljaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, nalaze bolji i mnogo aktivniji dani.

“Naši odlični politički odnosi nisu bili na istom nivou praćeni i našim ekonomskim odnosima. Između naše dve zemlje gotovo da ne postoji ekonomska razmena”, rekao je šef srpske diplomatije i naveo da je Venecuela jedna od zemalja na svetu sa najvećim rezervama nafte, a da je po poslednjim podacima, peta na svetu država po rezervama prirodnog gasa.

Srbija zahvalna na podršci Venecuele po pitanju Kosova i Metohije

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se u Karakasu sa predsednikom Venecuele Nikolasom Madurom, na kraju svoje zvanične posete toj zemlji.

Selaković je preneo je pozdrave predsednika Srbije Aleksandra Vučića venecuelanskom kolegi, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Sagovornici su razgovarali o daljem jačanju tradicionalno prijateljskih odnosa Srbije i Venecuele.

Selaković je istakao važnost posete srpskog ministra spoljnih poslova Venecueli nakon 12 godina, naročito imajući u vidu da se ona realizuje u godini kada naše dve države obeležavaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Šef srpske diplomatije zahvalio je predsedniku Maduru na čvrstoj i principijelnoj poziciji Venecuele po pitanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i nedvosmislenoj i bezuslovnoj podršci koju nam ova država pruža u međunarodnim organizacijama po pitanju od najvišeg nacionalnog značaja.

Takođe, istakao je da obostrano poštovanje principa međunarodnog prava, nemešanja u unutrašnja pitanja država i prava na suverenu politiku, kao i međusobna podrška naših država nije nova, već da potiče od saradnje u Pokretu nesvrstanih zemalja, zahvalivši tom prilikom predsedniku Maduru na učešću ministra spoljnih poslova Venecuele na Komemorativnom skupu PNZ, održanom oktobra prošle godine u Beogradu.

Sagovornici su razmenili mišljenja i o aktuelnim regionalnim i globalnim pitanjima, kao i o načinima za suočavanje s tim izazovima, istovremeno čuvajući svoje državne interese.

Selaković je konstatovao da ekonomski odnosi ne prate odlične političke, izrazivši očekivanje da će ova poseta i potpisani sporazumi biti značajni za unapređenje privredne saradnje dve zemlje, kao i saradnje u svim oblastima od obostranog interesa.

Srbija zahvalna na podršci Venecuele po pitanju KiM

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković sastao se danas u Karakasu sa ministrom spoljnih poslova Venecuele Karlosom Farijom, i tom prilikom ocenio da je Srbija naročito zahvalna na doslednoj podršci Venecuele našim stavovima po pitanju Kosova i Metohije, koje je za nas pitanje od prvorazrednog nacionalnog značaja.

"Nemešanje u unutrašnja pitanja država, očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, pravo na suverenu politiku i poštovanje međunarodnog prava, a ne "prava jačeg", ostaju osnovni principi vođenja naše državne politike", kazao je Selaković.

Selaković je na konferenciji za novinare izrazio zadovoljstvo što je posle 12 godina ministar spoljnih poslova Srbije u poseti Venecueli, naročito zbog činjenice da je ova poseta realizovana u godini u kojoj obeležavamo 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

"Tokom duge istorije naših diplomatskih odnosa, uprkos pritiscima u različitim istorijskim periodima, uspeli smo da sačuvamo visok stepen međusobnog poštovanja i uvažavanja o pitanjima ključnih nacionalnih interesa", poručio je Selaković, podsetivši da takvo međusobno poštovanje datira još iz Pokreta nesvrstanih.

Ministar je ukazao da je sa venecuelanskim kolegom razgovarao o pitanjima od suštinskog značaja za obe zemlje, da su razmotreni načini jačanja saradnje u oblastima ekonomije i turizma, ali i da su razgovarali o aktuelnim regionalnim i globalnim prilikama.

Selaković je posebno izrazio zadovoljstvo što je danas potpisano nekoliko veoma važnih sporazuma, izrazivši nadu da će ti sporazumi omogućiti da se naše dve države i narodi dodatno povežu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Dvojica ministara potpisali su Deklaraciju mehanizma političkih konsultacija Srbija i Venecuela, Sporazum o saradnji u oblasti turizma između Republike Srbije i Bolivarske Republike Venecuele, Memorandum o razumevanju u oblasti omladine i sporta između Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije i Ministarstva narodne snage za omladinu i sport Bolivarske Republike Venecuele, kao i Sporazum o saradnji između Narodne biblioteke Srbije i Narodne biblioteke Venecuele.

"I kao što je Ugo Čaves jednom prilikom rekao - Nećemo napraviti veliku budućnost koju tražimo, ako ne znamo veliku prošlost koju smo imali - tako će i temelj naših budućih odnosa, koje i danas nastavljamo da gradimo, biti naša prijateljska saradnja tokom svih ovih 140 godina diplomatskih odnosa", zaključio je obraćanje ministar Selaković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.