Izvor: B92, 02.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Racan: Vlada u sadasnjem sastavu vise ne moze da radi

Zagreb -- Hrvatski premijer Ivica Racan izjavio je u ponedeljak da vladajuca koalicija u Hrvatskoj u "sadasnjem sastavu i na ovaj nacin vise ne moze da radi". Racan je tako najavio do sada najzescu krizu hrvatske vlade u dve i po godine njenog postojanja. Prema nezvanicnim podacima, sa kojima barata vecina medija, postoji mogucnost da ce Racan podneti ostavku do kraja nedelje, prenosi nas zagrebacki dpisnik Nada Starijas.

Racan je jasno rekao da rad Vlade koci Hrvatska socijalno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << liberalna stranka, odnosno sef te stranke Drazen Budisa koji je ujedno i Racanov zamenik u vladi. Budisa je inace bez konsultacija sa Racanom, sto je potaklo krizu Vlade, jos pre osam dana lansirao u javnost tvrdnju da Hrvatsku ocekuju prevremeni izbori u januaru iduce godine, dakle godinu dana pre isteka mandata, sto mu je Racan ostro zamerio. Racan je jasno rekao da ce radije sastaviti i manjinsku vladu i dati ostavku, nego i dalje trpeti Budisu, jer, kaze, radije i ostavka nego ovako pakleno stanje.

Najnovija, deseta po redu, kriza vlade, izbila je kada je Budisa na sednici vlade pre pet dana glasao za ratifikaciju Sporazuma sa Slovenijom o NE Krsko, a onda se naglo predomislio. Nakon toga, iz Racanovog kabineta je u Hag poslato nekoliko transkripata Budise s Tudjmanom iz 1995. godine, sto je uvredjeni Budisa protumacio kao osvetu njemu zbog nuklearke.

Nesluzbeno se saznaje da ako premijer doista podnese ostavku da ce predsednik Mesic mandat za sastav nove Vlade poveriti ponovo Racanu.

Kako prenosi Srna, zamenik hrvatskog premijera Drazen Budisa ocenio je u utorak neodgovornim i nedolicnim to sto je premijer Ivica Racan novinarima otkrio sadrzaj dva transkripta, koje je Vlada uputila Hagu, a u kojima se spominje njegovo ime. "Smatram taj postupak nekorektnim, jer Racan nema ovlastenje da objelodani sadrzaj transkripata, pogotovo ne bez saglasnosti osoba na koje se odnosi", izjavio je Budisa na konferenciji za novinare.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.