Priština obustavila istragu za ubistvo 14 srpskih žetelaca

Izvor: RTS, 19.Maj.2017, 15:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Priština obustavila istragu za ubistvo 14 srpskih žetelaca

Specijalno tužilaštvo u Prištini obustavilo je istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana 23. jula 1999. godine, saznaje Tanjug.
Međunarodni tužilac je, nakon brojnih istražnih radnji, 2007. godine pokrenuo istragu protiv osam osumnjičenih pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova, jedinice iz Lipljana, da su počinili masakar nad 14 srpskih civila, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u poljima u selu Staro Gracko.

Posle više od devet godina nakon pokretanja istrage i proširenja istrage, postupak je u odnosu na sve osumnjičene obustavljen bez adekvatnog obrazloženja.
Reagovala je ministarka pravde Srbije Nela Kuburović koja je rekla da je još jednom potvrđena nepravda nad Srbima na KiM a odluku o obustavljanju istrage ocenila je kao sramnu.
Direktor kancelarije za KiM Marko Đurić je saopštio da su porodice i prijatelji "srpskih mučenika u Starom Grackom" umesto pravde, a na godišnjicu ovog strašnog zločina, dobili nepravdu i još jednu poruku da je Srbe u našoj južnoj pokrajini dozvoljeno ubijati.
Ministar za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin rekao je da je onaj ko je odlučio da obustavi istragu protiv osumnjičenih za ubistvo 14 žetelaca u Starom Gracku odlučio da obustavi borbu za čovečanstvo. 
Slavica Popović kojoj su ubijeni brat, otac i stric rekla je da je danas ponovo doživela još jednu sahranu. 
"Sada sam doživela opet još jednu sahranu. Ne znam za ostale porodice, ali ja se tako osećam. Ja još nisam svojoj majci javila šta se dešava. Kako će da reaguje - sin (17) masakriran, muž i dva devera", rekla je Popovićeva. 
Predsednik Srpske liste Slavko Simić ocenio je da je sramna i skandalozna odluka o obustavljanju istrage protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom.
"Ovakva odluka specijalnog tužilaštva je apsolutno sramna i skandalozna, jasno je da na Kosovu i Metohiji ne postoji pravo i pravda kada su u pitanju zločini nad Srbima", naveo je Simić. 
U Starom Grackom, 23. jula 1999. godine, ubijeno je iz neposredne blizine, na njivi, 14 Srba – Milovan Jovanović (1969), Jovica Živić (1970), Radovan Živić (1967), Andrija Odalović (1967), Slobodan Janićijević (1965), Mile Janićijević (1957), Novica Janićijević (1981), Momčilo Janićijević (1946), Stanimir Dekić (1955), Božidar Dekić (1947), Saša Cvejić (1973), Ljubiša Cvejić (1939), Nikola Stojanović (1936) i Miodrag Tepšić (1951).
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bruka i sramota u Prištini: Obustavljena istraga protiv osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca

Izvor: BKTV News, 19.Maj.2017

Specijalno tužilaštvo u Prištini obustavilo je istragu protiv osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana 23. jula 1999. godine, a kako prenose mediji postupak je obustavljen bez adekvatnog obrazloženja...Medunarođni tužilac je nakon brojnih istražnih radnji 2007....

Nastavak na BKTV News...

Kraj istrage: NIKO nije kriv za UBISTVO 14 SRBA

Izvor: Mondo, 19.Maj.2017

Vlasti samoproglašenog Kosova obustavile istragu protiv osumnjičenih za ubistvo 14 Srba kod Lipljana. Nela Kuburović: Sramno, slave oslobađanje ubice i silovatelja, a za ubistvo Srba niko nije optužen...Foto: Ilustracija MONDO..Specijalno tužilaštvo u Prištini obustavilo je istragu protiv svih...

Nastavak na Mondo...

Priština obustavila istragu za ubistvo 14 srpskih žetelaca, Kuburović: Sramna odluka

Izvor: Večernje novosti, 19.Maj.2017

Specijalno tužilaštvo u Prištini obustavilo je istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca u Starom Grackom kod Lipljana 23. jula 1999. godine Specijalno tužilaštvo u Prištini obustavilo je istragu protiv svih osumnjičenih za ubistvo 14 srpskih žetelaca...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.