Izvor: Blic, 06.Jun.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravosuđe štiti policijske siledžije

Pravosuđe štiti policijske siledžije

BEOGRAD - U Srbiji se posle smene vlasti 5. oktobra dogodilo oko sto slučajeva torture državnih organa nad građanima. Najviše policijske torture ima u Leskovcu, Surdulici i Vladičinom Hanu, gde su karakteristični novi i neobični metodi mučenja ljudi u policijskim stanicama - saopštili su juče predstavnici Komiteta za ljudska prava (JUKOM).

Biljana Kovačević-Vučo, predsednica JUKOM-a, kazala je da posle smene >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << vlasti tortura više nije redovna i sistematska pojava, ali da su spore promene u odnosu države prema policajcima i službenicima koji sprovode torturu. Zbog toga će, objašnjava Vučo, uskoro neki od ovih slučajeva biti predstavljeni Komitetu UN protiv torture. Dušan Ignjatović, advokat JUKOM-a, rekao je da garancije protiv torture koje postoje u domaćem zakonodavstvu u praksi ne funkcionišu najbolje.

- Često se dešava da policija nekoga prebije, a kada osoba to objavi i zatraži sprovođenje istrage, policija protiv žrtve podnosi krivičnu prijavu zbog navodnog ometanja službenog lica. Zbog stanja u pravosuđu veoma je teško optužiti policajce, a proces protiv žrtve ide brže - kaže Ignjatović.

Primerom Anike i Jovane Krstić, koje su policajci pretukli na demonstracijama 1996. godine u Beogradu, Ignjatović je ilustrovao kako država 'kažnjava' svoje službenike. Godinu dana posle smene režima, njima dvema je Republičko pravobranilaštvo objasnilo da je intervencija policije bila opravdana, jer su tog dana ometale javni saobraćaj. Ignjatović je kazao i da su Murata Pepića iz Tutina policajci za Novu godinu brutalno pretukli i ostavili u snegu. Kada je Pepić slučaj izneo u javnost, policija je uzvratila krivičnom prijavom zbog ometanja službenog lica. Povodom Pepićeve prijave, nadležno tužilaštvo pola godine nije učinilo ništa, a istraga po prijavi policije je završena i podignuta je optužnica. Prema Ignatoviću, od 1992. do 1996. godine u Sandžaku je zabeleženo oko 30 prijava protiv policije zbog iznuđivanja iskaza, a tužilaštvo ne reaguje.

Advokati JUKOM-a Dragutin Vidosavljević i Dobrosav Nešić rekli su da su u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu od oktobra 2000. godine zabeležena čak 423 slučaja kršenja ljudskih prava i 20 slučajeva policijske torture. Oni su kazali da se zbog sprege policije Leskovca, Surdulice i Vladičinog Hana i tamošnjeg pravosuđa dešava da žrtve posle premlaćivanja budu tužene i kažnjene ako se javno požale. Policajci iz Surdulice, objašnjavaju advokati, oduzeli su Radivoju Jankoviću 840 kilograma kafe i brutalno ga pretukli, zbog čega je ogluveo na jedno uvo 40 odsto, a na drugo 30 odsto. Ostao je impotentan, a njegova supruga je, kada ga je videla prebijenog, pobacila u četvrtom mesecu trudnoće. Janković je podneo krivičnu prijavu, ali su ga policajci tužili zbog povrede ugleda i sud ga je kaznio sa tri meseca zatvora. Z. D. Mihajlović: Više nema torture

Ministar policije Dušan Mihajlović odbacio je kao neosnovane optužbe pojedinih nevladinih organizacija da pripadnici MUP-a i dalje primenjuju torturu prema pritvorenicima.

- Tortura kao metod rada policije više ne postoji i to je stvar prošlosti - rekao je Mihajlović, ne isključujući mogućnost pojedinačnih slučajeva zloupotrebe položaja i prekoračenja ovlašćenja. Mihajlović je najavio da će uskoro biti formiran nezavisni savet za pitanje ljudskih sloboda i prava građana, u kojem će biti i predstavnici domaćih nevladinih organizacija. Formiranje saveta trebalo bi da poveća transparentnost rada policije, ali Mihajlović nije precizirao koje će biti nadležnosti tog tela. N. J. B. 'Tukao ko je hteo'

Prema rečima advokata Dragutina Vidosavljevića, dvojica policajaca iz Surdulice i 'jedan profesionalni siledžija' pretukli su 25. decembra 2000. godine Mirjanu Savić, recepcionera Hotela 'Vlasina', i pokušali da je prinude na seks. Ona je to odbila i podnela prijavu. Postupak protiv policajaca nije ni počeo, ali su policajci tužili Savićevu za povredu ugleda i sudski proces je već u toku. Advokati su naveli i primer Dragana Mihajlovića, koji je nekoliko sati bio vezan za klupu u hodniku leskovačkog SUP-a i 'tukao ga je ko je hteo'. Ivan Gašić iz Gnjilana pretučen je, tvrde Vidosavljević i Nešić, tako što su ga policajci lisicama vezali za klupu i primakli mu sto do glave kako ne bi mogao da se pomera. Posle toga su se popeli na sto i šutirali ga u glavu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.