Potraga za naseljima od pre 10.000 godina

Izvor: Blic, 27.Jan.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potraga za naseljima od pre 10.000 godina

Stručnjaci Narodnog muzeja u Požarevcu na teritoriji opštine Žagubica počeli su istraživanje pećina s ciljem da otkriju tragove paleolitskog čoveka koji je na ovim prostorima živeo 10.000 godina pre naše ere, ali isto tako i da jedan broj ovih objekata učine dostupnim za turiste. Posao je obiman i nema predaha ni za vreme hladnih zimskih dana, ističe arheolog Dragan Jacanović.

- Tokom minulog vikenda bili smo u pećini Gura vej (na vlaškom '’lepa usta’’), >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koja se nalazi jugoistočno od sela Laznica, u takozvanoj Pećinskoj dolini. Ulaz u pećinu je zaklonjen od vetrova, lako je dostupan, širok 14,5 a visok pet metara. U unutrašnjosti pećina je široka od 20 do 22 metra, a tavanica je visoka deset metara. Po prvim sagledavanjima pećina je dugačka 70 metara i na sredini je otvor, koji omogućava da gotovo ceo prostor bude osvetljen. U kulturnom sloju debljine 1,5 metara vidljivi su tragovi ljudskog prisustva. Pronašli smo veću količinu keramičkih fragmenata koji govore da je pećina bila nastanjena od preistorije do srednjeg veka. Posebno je značajan nalaz kultnog amuleta (priveska), izrađenog od jelenskog roga i bogato ukrašen, koji potiče iz bronzanog doba - ističe Jacanović.

On dodaje i da su do sada stručnjaci Narodnog muzeja samo u ataru sela Laznica registrovali još desetak pećina od kojih je posebno zanimljiva Crna pećina, u dolini Crne reke, u kojoj su pronađeni bogati arheološki tragovi iz gvozdenog doba i rimskog perioda.

Za istraživače naročito je zanimljiv kanjon reke Tisnice, u kome je registrovano više od dvadesetak pećina. Požarevački muzej priprema poseban projekat za istraživanje ovih arheoloških lokaliteta s ciljem da se stručno istraže i obrade i učine dostupnim za turiste. Sve te pećine vešto je vekovima skrivala priroda, ali su arheolozi ulaskom u njih utvrdili sasvim izvesno da su neke, poput Devojačke, Babine ili Klad pećine, korišćene u kultne svrhe.

- Glavni cilj naših istraživanja je da u nekoj od tih pećina pronađemo tragove paleolitskog čoveka koji je na našim prostorima živeo 10.000 godina pre naše ere. Pronašli smo fosilne ostatke životinja iz tog perioda, a to govori da je i čovek u potrazi za njima tu bio prisutan. Radove nastavljamo i dalje, a u tome nam pomažu meštani opštine Žagubica, posebno Žika Savkić, Ilija Mustecić i Zlatko Dragić. Rezultate do kojih smo došli na osnovu dosadašnjih istraživanja saopštićemo u aprilu ove godine, naglašava arheolog Narodnog muzeja u Požarevcu Dragan Jacanović.

Duhovi, zlato...

Pećine u Homolju obavijene su velikim velom tajni. Ulazak u njih je silazak u podzemni svet i zato ih se mnogi klone. Veruje se da se u njihovoj tami kriju duhovi, ali i da se u njima nalazi zakopano i zlato ostalo od ranijih naroda i hajduka. Ovim prostorom carovao je poznati odmetnik iz Laznice i hajduk Babejić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.