Pijani vozači sve češće udaraju policajce

Izvor: Blic, 27.Jul.2009, 05:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pijani vozači sve češće udaraju policajce

Beograd - Pijani vozači da bi izbegli pisanje prijave pokušavaju fizički da se obračunaju sa saobraćajnim policajcima. Takve situacije policajci uglavnom lako reše i vozača odvedu na otrežnjenje, ali ima i slučajeva kada vozači namerno ometaju policajce i vozilima idu na njih da bi ih povredili, kaže za „ Blic” Vladimir Rebić, policijski savetnik u Uprave saobraćajne policije.

Dragana Džavrića udario je pijani biciklista

Njegove reči potvrđuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i poslednji slučajevi napada pijanih vozača na saobraćajne policajce, među kojima je najtragičniji slučaj Branka Simića, pripadnika MUP-a, koji je i dalje u životnoj opasnosti. Njega je pre devet dana, dok je kontrolisao saobraćaj u Obrenovcu udario automobil kojim je upravljao pijani Vuko Š. (48), kome je u krvi, odmah posle nesreće, izmereno 2,3 promila alkohola. Simićev kolega iz Smedereva, Dragan Džavrić (43) teško je povređen kada je na njega, takođe dok je regulisao saobraćaj, naleteo pijani biciklista L. M. (68) iz Smedereva, koji je u krvi imao 1,54 promila alkohola. A pre dva dana, pijani T. S. (29) nakon što ga je zaustavila saobraćajna patrola, udario je policajca V. S., a zatim je oštetio i haubu policijskog automobila.

U Upravi saobraćajne policije kažu da je nezaustavljanje i ignorisanje policajaca od strane vozača sve češća pojava. Samo od početka ove godine podnete su 84 krivične prijave zbog ometanje i napada na policajca koji je na dužnosti, za koje je zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora. U takvim napadima ove godine povređeno je nekoliko saobraćajnih policajaca. U martu je pijani mladić, bez dozvole vozio brzo u Kragujevcu. Oglušio se o naredbu policajca, automobilom je naleteo na njega i teško ga povredio. U Požegi se mladić takođe nije zaustavio na upozorenje policije, već je džipom naleteo na saobraćajnog policajca. U prestonici je na sličan način povređen policajac koji je pokušao da zaustavi vozača „golfa”. Saobraćajnog policajca šutnuo je i povredio motociklista koji se prethodno oglušio o njegove naredbe.

- Policajci su obučeni da se sami zaštite od fizičkog napada. Ali treba da ih štiti i zakon, i da pravosuđe efikasnije reaguje. Oni koji nasrnu na policajca moraju da budu kažnjeni maksimalno. Te kazne moraju da budu i pouka onima koji nameravaju da napadnu policajca - navodi Rebić.

I Damir Okanović iz Komiteta za saobraćaj slaže se s tim da u poslednje vreme ima više nasrtaja na saobraćajne policajce i da se sve više vozača oglušava o njihova naređenja. On, međutim, ukazuje na to da se u anglosaksonskom pravu napad na policajac koji reguliše saobraćaj, u zavisnosti od posledica, tretira kao povreda, pa čak i ubistvo.

- U našoj praksi, ukoliko je posledica nebezbedne vožnje, tretira se kao krivično delo protiv bezbednosti saobraćaja gde je zaprećena kazna do 12 godina, a ako se išlo za tim da se policajac povredi ili ubije, kazna je od 10 do 40 godina - rekao je Okanović.

Jedan od glavnih uzroka nesreća na drumovima Srbije jeste vožnja u pijanom stanju. I Vuko Š. koji je svojom „peglicom” udario saobraćajnog policajca Branka Simića imao je 2,3 promila alkohola u krvi. Zbog toga, ali i ostalih nesreća, Okanović je ponovo ukazao da je Komitet u svom nacrtu iz 2005. godine predlagao da onaj ko vozi s više od dva promila alkohola u krvi krivično odgovara, i da za to bude kazna do tri godine zatvora.

Prema Rebićevim rečima, u cilju zaštite policajaca prilikom kontrole saobraćaja, novi Zakon o bezbednosti saobraćaja propisao je način i mesta zaustavljanja vozila. I to zbog bezbednosti ne samo policajaca već i vozača i trećih učesnika u saobraćaju.

Novi aparat za kontrolu vozača

Saobraćajna policija odnedavno je opremljena savremenim i efikasnim uređajem „alko-test kvantum” za testiranje vozača na alkohol i narkotike. Taj uređaj za tri-četiri sekunde utvrđuje prisustvo alkohola u organizmu, a za 13 minuta i da li je vozač koristio drogu.

- Ranije su vozači mogli da odbiju vađenje krvi kako bi se utvrdilo prisustvo alkohola, a sada možemo odmah da pijane vozače isključimo iz saobraćaja - kaže Vladimir Rebić.

Aparat je prvi put upotrebljen za vreme trajanja festivala „ Egzit” kad je za jednu noć iz saobraćaja isključeno 40 pijanih vozača i jedan pod dejstvom narkotika.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.