Izvor: RTS, 30.Nov.2020, 19:32

Objavljena odluka suda o potvrđivanju optužnice protiv Tačija

Sudija za prethodni postupak Specijalizovanih veća Kosova u Hagu (poznatog i kao sud za zločine OVK) objavio je odluku kojom je 26. oktobra potvrdio optužnicu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.
Redigovana verzija odluke za javnost, napisane na 236 strana, objavljena je u celosti na sajtu Specijalizovanih veća na engleskom jeziku.

U njoj je detaljno objašnjeno stav sudije zašto smatra da postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << opravdana sumnja da su Hašim Tači i ostali počinili zločine za koje su optuženi, a za koje će im se suditi pred tim većima.
Sudija je ukazo i zašto smatra da optužnica treba da ostane redigovana, odnosno da se u njoj ne navode imena svedoka i žrtava.
"Sudija smatra d aje Specijalizovano tužilaštvo pokazalo da postoje izuzetne okolnosti, koje opravdavaju privremeno neotkrivanje identiteta svedoka i žrtava, sve dok ne budu naređene i preduzete odgovarajuće zaštitne mere", navodi se pored ostalog u odluci sudije, koje ubrzo po potvrđivanju optužnice na zahtev tužilaštva izdao i nalog za hapšenje Tačija i ostalih.
Hašim Tači, Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi uhapšeni su i izručeni su Hagu 4. i 5. novembra i smešteni u pritvorsku jedinicu.
Šest tačaka optužnice Sva četvorica se nalaze na jednoj optužnci Specijalizovanog tužioca Džeka Smita i terete se za niz ratnih zločina među kojima je i oko 100 ubistava Srba, Roma i Albanaca, političkih protivnika.
U potvrđenoj optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu - najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Cahanu, u severnoj Albaniji.
Prema podacima iz ovog predmeta koji su objavljeni, tokom perioda koji obuhvata optužnica Hašim Tači je bio na čelu direkcije OVK za politička pitanja i za informacije.
U istom periodu Kadri Veselji bio je član direkcije OVK za politička pitanja i načelnik obaveštajne službe OVK. 
Redžep Seljimi u periodu iz optužnice, nalazio se na dužnosti načelnika direkcije OVK za operacije. U avgustu 1998. bio je glavni inspektor OVK.
Jakup Krasnići je član direkcije OVK za politička pitanja i zvanični portparol OVK. Kasnije tokom 1998, zvanično je postavljen na dužnost zamenika komandanta OVK. 
Prema navodima optužnice, dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima.
U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići snose individualnu krivičnu odgovornost, prema različitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada protiv lica za koje se sumnjalo da su bili protiv OVK.
U šest tačaka optužnice terete za zločine protiv čovečnosti: progon, zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo i prisilni nestanak lica.
U četiri tačke optužnice terete se za ratne zločine: protivzakonito ili proizvoljno hapšenje i lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zločini nad civilima koji nesporno optužuju lidere OVK

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Dec.2020, 15:27

Pripadnici tzv OVK izvršili su brojne akte nasilja, maltretiranja, otmica, pritvaranja i ubistava nad stotinama civilima koje su smatrali protivnicima, širom Kosova i na severu Albanije od marta 1998. do septembra 1999. godine...Ovo su ključni navodi iz potvrđene optužnice protiv članova Glavnog...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.