Nova optužnica protiv Šarića

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 09.Avg.2010, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova optužnica protiv Šarića

Beograd -- Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je novu optužnicu protiv Darka Šarića i još osam osoba zbog pranja više od 20 miliona evra od prodaje kokaina.

Prema navodima Tužilaštva, novac od droge uložen je u kupovinu poljoprivrednih dobara i hotela u Vojvodini, kao i u drugim privatizacijama u Srbiji.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je rekao da je u optužnici novo u odnosu na onu iz aprila to što je njome, pored >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Šarića, obuhvaćeno još osam osoba koje se terete za pranje novca.

Osim Šarića, optuženi su Radovan Štrbac, njegova supruga Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Zoran Ćopić, Andrija Krlović, Marinko Vučetić, Predraga Milosavljevića i Nebojša Jestrović.

Radosavljević je saopštio da je svim optuženima produžen pritvor posle podizanja nove optužnice u petak.

On je dodao da se u pritvoru nalazi sedam članova ove kriminalne grupe, dok se za Darkom Šarićem i Zoranom Ćopićem još traga.

Tužilac je dodao da podizanjem optužnice postupak "nije u potpunosti definisan", odnosno da pred sudom može da se nađe još okrivljenih.

"Darko Šarić i Zoran Ćopić su u bekstvu, pa smo iz tih razloga predložili da se njima sudi u odsustvu. Tužilaštvo smatra da je zbog složenosti predmeta neophodno da se svim okrivljenima sudi u jedinstvenom postupku", rekao je Radisavljević.

Tužilac je dodao da optuženi, osim Šarića, nisu direktno učestvovali u krijumačarenju narkotika, ali su znali za tu aktivnost i bili zaduženi da novac zarađen od prodaje droge uvedu u legalne privredne i finansijske tokove. On je objasnio da su u za pranje novca korišćene of šor kompanije i strana preduzeća kao i domaće banke.

Radisavljević je dodao da je postupak pranja novca bio složen, da su osnovane of-šor kompanije koje su prebacivale "prljav" novac u Srbiju i taj novac uplaćivan je na račune domaćih preduzeća, a deo novca je u kešu polagan u novosadskoj Metals banci.

Novac zarađen od droge korišćen je za izdavanje bankarskih garancija koje su zatim upotrebljene u privatizaciji društvenih preduzeća, rekao je tužilac.

Dodao je da je taj novac ulagan u "Mladi borac" iz Sente, novosadski "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice i "Palić" iz Subotice. Protiv tih preduzeća pokrenuta je finansijska istraga.

On je dodao da je zakonski zaprećena kazna za pranje novca u ovom obimu između 2 i 12 godina zatvora.

Podsetimo, specijalno tužilaštvo je u aprilu ove godine podiglo optužnicu protiv Darka Šarića i još 19 osoba zbog krijumčarenje 2.174 kilograma kokaina iz Južne Amerike oktobra prošle godine i za švercovanje 235 kilograma kokaina u Italiji januara 2009.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.