Nova optužnica protiv Šarića

Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je novu optužnicu protiv Darka Šarića i još osam osoba zbog pranja više od 20 miliona evra od prodaje kokaina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.08.2010.

07:18

Default images

Prema navodima Tužilaštva, novac od droge uložen je u kupovinu poljoprivrednih dobara i hotela u Vojvodini, kao i u drugim privatizacijama u Srbiji.

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević je rekao da je u optužnici novo u odnosu na onu iz aprila to što je njome, pored Šarića, obuhvaćeno još osam osoba koje se terete za pranje novca.

Osim Šarića, optuženi su Radovan Štrbac, njegova supruga Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Zoran Ćopić, Andrija Krlović, Marinko Vučetić, Predraga Milosavljevića i Nebojša Jestrović.

Radosavljević je saopštio da je svim optuženima produžen pritvor posle podizanja nove optužnice u petak.

On je dodao da su u pritvoru sedam članova ove kriminalne grupe, dok se za Darkom Šarićem i Zoranom Ćopićem još traga.

Tužilac je dodao da podizanjem optužnice postupak "nije u potpunosti definisan", odnosno da pred sudom može da se nađe još okrivljenih.

"Darko Šarić i Zoran Ćopić su u bekstvu, pa smo iz tih razloga predložili da se njima sudi u odsustvu. Tužilaštvo smatra da je zbog složenosti predmeta neophodno da se svim okrivljenima sudi u jedinstvenom postupku", rekao je Radisavljević.

Tužilac je dodao da optuženi, osim Šarića, nisu direktno učestvovali u krijumačarenju narkotika, ali su znali za tu aktivnost i bili zaduženi da novac zarađen od prodaje droge uvedu u legalne privredne i finansijske tokove. On je objasnio da su u za pranje novca korišćene ofšor kompanije i strana preduzeća kao i domaće banke.

Radisavljević je dodao da je postupak pranja novca bio složen, da su osnovane ofšor kompanije koje su prebacivale "prljav" novac u Srbiju i taj novac uplaćivan je na račune domaćih preduzeća, a deo novca je u kešu polagan u novosadskoj Metals banci.

Novac zarađen od droge korišćen je za izdavanje bankarskih garancija koje su zatim upotrebljene u privatizaciji društvenih preduzeća, rekao je tužilac.

Dodao je da je taj novac ulagan u "Mladi borac" iz Sente, novosadski "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice i "Palić" iz Subotice. Protiv tih preduzeća pokrenuta je finansijska istraga.

On je dodao da je zakonski zaprećena kazna za pranje novca u ovom obimu između dve i 12 godina zatvora.

Podsetimo, specijalno tužilaštvo je u aprilu ove godine podiglo optužnicu protiv Darka Šarića i još 19 osoba zbog krijumčarenje 2.174 kilograma kokaina iz Južne Amerike oktobra prošle godine i za švercovanje 235 kilograma kokaina u Italiji januara 2009.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: