Nastavlja se suđenje novopazarskim vehabijama

Izvor: Blic, Tanjug, 23.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavlja se suđenje novopazarskim "vehabijama"

U Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu sutra će, saslušavanjem svedoka, biti nastavljeno suđenje petnaestorici novopazarskih "vehabija", koji se terete za udruživanje radi protivustavne delatnosti, terorizam i nedozvoljeno držanje oružja.



Policija je 16. marta prošle godine blizu kampa na planini Ninaji uhapsila deo grupe radikanih islamista "vehabija" - Jasmina Smailovića, Mehmeda Koljšija, Fuada Hodžića i Mirsada Prentića. Prilikom hapšenja te >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << grupe "vehabija" policija je pronašla velike količine oružja, municije, eksplozivnih naprava, vojne opreme, sanitetskog materijala, hrane ...

Jedan od vehabija Ismail Prentić je tada uspeo da pobegne policiji, ali je ubijen mesec dana kasnije u Donjoj Trnavi kod Novog Pazara, kada je pucao na policiju koja je opkolila kuću u kojoj se krio sa Senadom Ramovićem i Safetom Bećirićem.

Specijalno tužilaštvo je krajem prošle godine podiglo optužnicu prema kojoj je Ramović označen kao predvodnik "vehabija", koje su nameravale da ugroze bezbednost Srbije, a planovi i mete za napade otkriveni su u Koljšijevom kompjuteru.

Tu su pronađene slike zgrada u Beogradu - Narodno pozorište, ambasada SAD, hotel "Park" i "Beograđanka", koje su trebalo da budu predmet terorističkih napada.

Prema navodima optužnice, vehabije su kontaktirali sa istomišljenicima, ideolozima i mentorima iz Bosne i Hercegovine, Saudijske Arabije, Austrije... a kontakti su ostvarivani telefonima, elektronskom poštom i putem snimljenih upustava na kompakt-diskovima.

Na suđenju koje je počelo sredinom januara ove godine, optužni su, izjašnjavajući se o navodima optužnice, negirali da su odgovorni za krivična dela za koja se terete.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Suđenje vehabijama

Izvor: RTV Pink, 23.Nov.2008

Nastavlja se suđenje novopazarskim vehabijama. . . U Posebnom odeljenju Okružnog suda u Beogradu danas će, šlušavanjem svedoka, biti nastavljeno suđenje petnaestorici novopazarskih vehabija , koji se terete za udruživanje radi protivustavne delatnosti, terorizam i nedozvoljeno držanje oružja....

Nastavak na RTV Pink...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.